Kategorie
Podcast Receptury

Warka 28. MyLight

Oryginalna receptura. Lekkie piwo, które powinno być uwarzone na początku lata, ale kto by się przejmował takimi szczegółami. Jest teraz, a właściwie będzi za kilka tygodni.

Cały czas szukam właściwej formuły na te blogowe wpisy i tym razem kolejna modyfikacja. Tutaj bardzo lakoniczny opis, a po szczegóły odsyłam do brewness.com. Tam będzie i pełna receptura i przebieg fermentacji i w ogóle wszytko, co może zainteresować kogoś, kto chciałby takie piwo uwarzyć.

Myślą przewodnią tego piwa było to, żeby było maksymalnie (a właściwie minimalnie) lekkie, przy zachowaniu akceptowalnej pełni. Minimum alkoholu, maksimum piwa. Czy się uda? Zobaczymy.

Zasyp bardzo prosty, 2,5 kg Pale Ale, 0,5 kg żytniego i 0,5 kg wędzonego bukiem. Liczę  na to, że dodatek słodu żytniego doda pełni. Również słód wędzony bukiem ma zamaskować wodnistość piwa. Do tego bardzo proste chmielenie – 10 g Marynki na 60 minut i 10 g Marynki na 15 minut. To powinno dać około 15 IBU, więc stosunkowo niewiele. Przy niskim balingu powinno wystarczyć. Powyższy zasyp i chmielenie powinno w rezultacie dać bardzo sesyjne i pijalne piwo.

Tym sposobem do fermentora trafiło 27 litrów (nadspodziewanie dużo) brzeczki o ekstrakcie 8,1 BLG. Fermentację zrobią drożdże US-05.

Jak zwykle z ważenia powstał podcast, który możesz wysłuchać poniżej, lub ściągnąć też poniżej. A pełna receptura dostępna jest pod tym linkiem: https://brewness.com/pl/batch/14693/view

EDIT 2018-09-13: Dziś już zabutelkowałem piwo. 54 butelki. Odfermentowało do 2,25. Dodałem 140 g cukru na refermentację. W sumie to najszybsza fermentacja, jaką do tej pory miałem. W zasadzie już po 48 godzinach przestało bulgotać. Pierwszy raz nie przelałem na cichą fermentację. Zależy mi na czasie, bo chcę to piwo za 9 dni mieć już gotowe. Zobaczymy, czy ta niecierpliwość się zemści. Piwo dosyć mętne, ale w dzisiejszych czasach, to nie wada. Spróbowałem odrobinkę i zapowiada się bardzo sesyjnie. To, że jest bardzo lekkie jest odczuwalne. Zdecydowanie bardziej wodniste, niż popularne 12-tki. Do tego niska dawka chmielu. Będzie dobrze.

Zachęcam do subskrypcji tego bloga. Tu masz link do kanału RSS. Nie wiesz co to RSS? To się dowiedz. Jak chcesz, to napisz do mnie, a ja Ci wytłumaczę. To bardzo wygodna metoda na czytanie blogów i słuchanie podcastów. Nie musisz sprawdzać, czy Twój ulubiony autor coś opublikował (na przykład ja). Wystarczy jak zasubskrybujesz jego RSS i będziesz wiedział o tym natychmiast.

Pobierz mp3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *