Kategorie
Podcast Receptury

Warka 29: Cafe Roma

To jest powtórka piwa, które mi bardzo smakowało. Cafe Roma z etykietką z rysunkiem mojej córki. Piwo ma być takim deserkiem. Słodkie, ale skontrowane konkretną goryczką. Coś takiego jak prawdziwa, gorzka czekolada.

Zasyp to 5 kg słodu monachijskiego, 1 kg Special B, 0,25 kg słodu czekoladowego, 0,25 kg płatków owsianych, 0,125 kg palonego jęczmienia. Cmielenie – Magnat na 60 minut 30 g i na 10 minut 20 g, oraz 25 g Hallertau Spalt Select. Z dodatków mniej typowych 2 g wanili, czyli po prostu jedna laska na 10 minut gotowania, 0,5 kg laktozy i jeszcze 80 g ziaren kawy.

Uzyskałem 20 litrów brzeczki o ekstrakcie 18,75 BLG już z laktozą. Nie sprawdziłem, ale to powinno podnieść BLG ok 2. Fermentację zrobią drożdże US-05.

Jak zwykle z ważenia powstał podcast, który możesz wysłuchać poniżej, lub ściągnąć też poniżej. A pełna receptura dostępna jest pod tym linkiem: https://brewness.com/pl/batch/14960/view

EDIT 2018-09-19: Minęły pełne 3 doby i nie widać nawet bąbelka. Zajrzałem do fermentora i tam zobaczyłem małą piankę na powierzchni, ale jednocześnie w nozdrza uderzył ostry zapach fermentacji. Zauważyłem jednak, że pokrywka się jakoś tak podwinęła i chyba nie była dobrze zamknięta. Może CO2 wychodziło nie przez rurkę. Miałem jeszcze 1,5 saszetki mocno przeterminowanych drożdży S-04, więc na wszelki wypadek wlałem je i napowietrzyłem brzeczkę łychą. Zobaczymy.

Zachęcam do subskrypcji tego bloga. Tu masz link do kanału RSS. Nie wiesz co to RSS? To się dowiedz. Jak chcesz, to napisz do mnie, a ja Ci wytłumaczę. To bardzo wygodna metoda na czytanie blogów i słuchanie podcastów. Nie musisz sprawdzać, czy Twój ulubiony autor coś opublikował (na przykład ja). Wystarczy jak zasubskrybujesz jego RSS i będziesz wiedział o tym natychmiast.

Pobierz mp3

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *