Kategorie
Receptury

Warka #36. Fruit Ale | Zbiorczy wpis

To piwo warzyłem 18 maja 2019, więc trochę czasu już minęło, a wpisy powstają po akcie. Ale w związku z tym, że postanowiłem wyjść na szerokie wody multimediów, to teraz sporo czasu zajmuje mi zrobienie wszystkich materiałów z warzenia. Film, podcast, wpisy. Ale kogo to w ogóle obchodzi? Przecież jeśli już to trafiłeś, to pewnie dlatego, że chcesz pooglądać, poczytać, posłuchać o robieniu piwa, a nie o moich problemach z obsługą medialną.

Część 1 | Receptura

Plan na to piwo był taki, że miało być bardzo proste. Najbardziej charakterystycznym składnikiem miały być owoce wrzucone na cichą fermentację. Już kiedyś robiłem piwo z wiśniami. Tym razem chciałem zrobić dwie warki, a każdą z nich podzielić na pół i do każdej połowy wrzucić inne owoce. Czyli w sumie chodziło o otrzymanie 4 różnych piw.

Pobierz MP3

Receptura:
2,50 kg (55,6%) Słód Viking pszeniczny(6.0 EBC)
2,00 kg (44,4%) Słód Viking pilzneński(4.0 EBC)
25 g Chmiel Oktawia [8.80 % alfa] – Gotowanie 60.0 min 26,0 IBU
1 pkg Drożdże Safale American (DCL/Fermentis #US-05)
1,00 kg Maliny\Wiśnie na 30 dni cichej fermentacji

Kroki zacierania: zacieranie 1 temperaturowe (na lenia), 1 krok, średnia ciało
Całkowita waga słodów: 4,50 kg
Przerwa scukrzająca – 60 minut w 66,7 C – Dodaj 11,74 L wody w 73,1 C
Mash Out – 10 minut w 75,6 C – Podgrzej aby uzyskać 75,6 C
Wysładzanie: Użyj 18,43 L wody o temp 75,6 C

Oczeiwane wyniki:
Ilość przed gotowaniem: 24,72 L
Ilość po gotowaniu: 22,67 L
Do fermentora: 18,93 L
Do butelek: 17,41 L
Oczekiwana gęstość początkowa: 13,445 Plato
Oczekiwany kolor: 8,2 EBC
Oczekiwana goryczka IBU: 26 IBU
Oczekiwana wydajność: 72.00 %
Oczekiwana wydajność zacierania: 82.8 %

Receptura na beearsmith.com

Taka jest teoria. Oczywiście od razu można być pewnym, że nie będzie się zgadzała gęstość, kolor i goryczka, czyli prawie nic, a to ze względu na owoce. Owoce mają cukier, który podczas fermentacji powinien zostać przerobiony. Kolor będzie czerwony, a goryczka raczej niższa, bo wydaje mi się, że owoce część zniwelują.

Część 2 | Zacier

Przechodzimy do garów. Dziś relacja z zacierania.

Najprostszy schemat:

Kroki zacierania: zacieranie 1 temperaturowe (na lenia), 1 krok, średnie ciało
Całkowita waga słodów: 4,50 kg
Przerwa scukrzająca – 60 minut w 66,7 C – Dodaj 11,74 L wody w 73,1 C
Mash Out – 10 minut w 75,6 C – Podgrzej aby uzyskać 75,6 C

I tak to właśnie wyglądało. Kto by chciał zobaczyć mieszanie w garze, lub wysłuchać brzdąkania pokrywki, to poniżej są materiały wideo i audio.

Pobierz MP3

Część 3 | Filtracja i gotowanie

Kolejny etap to filtracja i gotowanie. Oczywiście w trakcie gotowania było też chmielenie.

Nie będę się rozpisywał o filtracji, bo nic konstruktywnego nie mam do powiedzenia. Po prostu przefiltrowałem to jak należy. Woda do filtracji miała około 75°C. Wiadomo, że trzeba lać malutkim strumieniem, co zwiększa wydajność. Wiadomo, że wodę do filtratora należy dodawać ostrożniem, żeby nie wzburzyć tego co już się tam ułożyło. Wiadomo, że nie należy dopuścić do odkrycia złoża, czyli, żeby poziom wody utrzymywać ponad poziomem złoża. Wiadomo, że podczas przelewania zacieru z garnka do filtratora, trzeba mieć zakręcony kranik. Wiadomo, że ja nie zakręciłem i dopuściłem do odkrycia złoża.

Gotowanie również było bardzo proste:

25 g Chmiel Oktawia [8.80 % alfa] – Gotowanie 60.0 min 26,0 IBU

A wszystko to możesz zobaczyć, lub usłyszeć, jeśli nie wystarczyło Ci samo czytania.

Pobierz MP3

Warka #36. Fruit Ale | Część 4 | Fermentacja

No i dotarliśmy do fermentacji. Tu rola piwowara sprowadza się do stworzenia dogodnych warunków do tego procesu. Można powiedzieć, że nic się nie robi, tylko się dba o całą kolonię żyjątek. Chodzi oczywiście o drożdże. To o nie musimy zadbać.

Całość dbania polega w zasadzie na dostarczeniu odpowiedniego pożywienia, tlenu i temperatury. No i jeszcze trzeba zadbać, żeby naszych przyjaciół była odpowiednia liczba. Nad jedzonkiem pracowaliśmy podczas zacierania i gotowania. To na tym etapie powstały wszystkie cukry, białka i mikroelementy, które drożdże będą sobie jadły. Tlen w warunkach domowych dostarczamy podczas przelewania gotowej brzeczki do fermentora. Metody są różne i generalnie chodzi o to, żeby dobrze zamieszać, a nawet wzburzyć brzeczkę. Jeśli chodzi o liczebność populacji, to oczywiście najlepiej, żeby było akurat, ale moim zdaniem, mniej problematyczne jest za dużo, niż za mało. W zależności od tego pod jaką postacią dodajemy drożdże musimy je odpowiednio przygotować. W tym wypadku, była to saszetka suchych drożdży Fermentis US-05. Także ich przygotowanie polegało na wcześniejszym tzw. uwodnieniu, czyli wsypaniu zawartości saszetki do słoiczka z wodą. No i ostatni aspekt dbania o dobrą fermentację, czyli temperatura. Temperatura musi być odpowiednia dla danego szczepu drożdży. W warunkach domowych najczęściej borykamy się z tym, żeby nie była zbyt wysoka. W wypadku drożdży US-05 zakres temperatur, w których te drożdże czują się komfortowo jest dosyć szeroki. Generalnie w 90% przypadków lepiej nieco za nisko, niż za wysoko. Szczególnie na początku fermentacji.

Przebieg fermentacji:
Do fermentora trafiło 19 litrów 12,388 BLG.
Fermentacja zakończyła się na 2,561 BLG.
Odfermentowanie 77,%
Alkohol objętościowo 4,7%

Po fermentacji piwo podzieliłem mniej więcej po równo na 2 mniejsze wiaderka. Do jednego wrzuciłem 750g mrożonych malin, a do drugiego 750g mrożonych wiśni. Tak przetrzymałem piwo około 4 tygodni.

Poniżej możesz zobaczyć lub posłuchać o tym co tu napisałem. Jest to jedynie część całości, bo niestety jakieś filmy mi zginęły.

Pobierz MP3

Warka #36. Fruit Ale | Część 5 | Butelkowanie

Butelkowanie to jest etap, który nie jest moim ulubionym. Z jednej strony do spróbowania zostaje przeważnie już tylko 2-3 tygodnie, a z drugiej jest tyle mycia butelek, feremntorów, przygotowania syropu do refermentacji… A potem sprzątanie, sprzątanie, sprzątanie… Nie lubię tego, ale trzeba to zrobić.

Uzyskałem 17 butelek piwa z malinami i 19 z wiśniami. Malinowe zapowiada się dobrze, a wiśniowe chyba się popsuło. Ale zobaczymy.

Poniżej można zobaczyć relację wideo z butelkowania.

A także audio…

Pobierz MP3.

Warka #36. Fruit Ale | Część 6 | Degustacja

Najprzyjemniejsza część całego procesu, czyli degustacja, zebranie plonu zasianego dwano temu.

Poniżej wideo z subiektywną oceną tego piwa.

Audio…

Pobierz MP3

3 odpowiedzi na “Warka #36. Fruit Ale | Zbiorczy wpis”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *