Kategorie
Receptury

Warka #36. Fruit Ale | Część 1 | Receptura

Plan na to piwo był taki, że miało być bardzo proste. Najbardziej charakterystycznym składnikiem miały być owoce wrzucone na cichą fermentację. Już kiedyś robiłem piwo z wiśniami. Tym razem chciałem zrobić dwie warki, a każdą z nich podzielić na pół i do każdej połowy wrzucić inne owoce. Czyli w sumie chodziło o otrzymanie 4 różnych piw.

Pobierz MP3

Receptura:
2,50 kg (55,6%) Słód Viking pszeniczny(6.0 EBC)
2,00 kg (44,4%) Słód Viking pilzneński(4.0 EBC)
25 g Chmiel Oktawia [8.80 % alfa] – Gotowanie 60.0 min 26,0 IBU
1 pkg Drożdże Safale American (DCL/Fermentis #US-05)
1,00 kg Maliny\Wiśnie na 30 dni cichej fermentacji

Kroki zacierania: zacieranie 1 temperaturowe (na lenia), 1 krok, średnie ciało
Całkowita waga słodów: 4,50 kg
Przerwa scukrzająca – 60 minut w 66,7 C – Dodaj 11,74 L wody w 73,1 C
Mash Out – 10 minut w 75,6 C – Podgrzej aby uzyskać 75,6 C
Wysładzanie: Użyj 18,43 L wody o temp 75,6 C

Oczekiwane wyniki:
Ilość przed gotowaniem: 24,72 L
Ilość po gotowaniu: 22,67 L
Do fermentora: 18,93 L
Do butelek: 17,41 L
Oczekiwana gęstość początkowa: 13,445 Plato
Oczekiwany kolor: 8,2 EBC
Oczekiwana goryczka IBU: 26 IBU
Oczekiwana wydajność: 72.00 %
Oczekiwana wydajność zacierania: 82.8 %

Receptura na beearsmith.com

Taka jest teoria. Oczywiście od razu można być pewnym, że nie będzie się zgadzała gęstość, kolor i goryczka, czyli prawie nic, a to ze względu na owoce. Owoce mają cukier, który podczas fermentacji powinien zostać przerobiony. Kolor będzie czerwony, a goryczka raczej niższa, bo wydaje mi się, że owoce część zniwelują.

Zajrzyj do następnej części o zacieraniu.

Jeśli chcesz przeczytać wszystko o tym piwie, to kliknij tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *