Kategorie
Receptury

Warka #36. Fruit Ale | Część 3 | Filtracja i gotowanie

Kolejny etap to filtracja i gotowanie. Oczywiście w trakcie gotowania było też chmielenie.

Możesz zobaczyć, jak w poprzednim odcinku zacierałem.

Nie będę się rozpisywał o filtracji, bo nic konstruktywnego nie mam do powiedzenia. Po prostu przefiltrowałem to jak należy. Woda do filtracji miała około 75°C. Wiadomo, że trzeba lać malutkim strumieniem, co zwiększa wydajność. Wiadomo, że wodę do filtratora należy dodawać ostrożniem, żeby nie wzburzyć tego co już się tam ułożyło. Wiadomo, że nie należy dopuścić do odkrycia złoża, czyli, żeby poziom wody utrzymywać ponad poziomem złoża. Wiadomo, że podczas przelewania zacieru z garnka do filtratora, trzeba mieć zakręcony kranik. Wiadomo, że ja nie zakręciłem i dopuściłem do odkrycia złoża.

Gotowanie również było bardzo proste:

25 g Chmiel Oktawia [8.80 % alfa] – Gotowanie 60.0 min 26,0 IBU

A wszystko to możesz zobaczyć, lub usłyszeć, jeśli nie wystarczyło Ci samo czytania.

Pobierz MP3

Możesz zobaczyć kolejną część tej relacji.

Jeśli chcesz przeczytać wszystko o tym piwie, to kliknij tutaj.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *