Kategorie
Receptury

Warka #36. Fruit Ale | Część 4 | Fermentacja

No i dotarliśmy do fermentacji. Tu rola piwowara sprowadza się do stworzenia dogodnych warunków do tego procesu. Można powiedzieć, że nic się nie robi, tylko się dba o całą kolonię żyjątek. Chodzi oczywiście o drożdże. To o nie musimy zadbać.

Możesz zobaczyć, jak w poprzednim odcinku wysładzałem, gotowałem i chmieliłem.

Całość dbania polega w zasadzie na dostarczeniu odpowiedniego pożywienia, tlenu i temperatury. No i jeszcze trzeba zadbać, żeby naszych przyjaciół była odpowiednia liczba. Nad jedzonkiem pracowaliśmy podczas zacierania i gotowania. To na tym etapie powstały wszystkie cukry, białka i mikroelementy, które drożdże będą sobie jadły. Tlen w warunkach domowych dostarczamy podczas przelewania gotowej brzeczki do fermentora. Metody są różne i generalnie chodzi o to, żeby dobrze zamieszać, a nawet wzburzyć brzeczkę. Jeśli chodzi o liczebność populacji, to oczywiście najlepiej, żeby było akurat, ale moim zdaniem, mniej problematyczne jest za dużo, niż za mało. W zależności od tego pod jaką postacią dodajemy drożdże musimy je odpowiednio przygotować. W tym wypadku, była to saszetka suchych drożdży Fermentis US-05. Także ich przygotowanie polegało na wcześniejszym tzw. uwodnieniu, czyli wsypaniu zawartości saszetki do słoiczka z wodą. No i ostatni aspekt dbania o dobrą fermentację, czyli temperatura. Temperatura musi być odpowiednia dla danego szczepu drożdży. W warunkach domowych najczęściej borykamy się z tym, żeby nie była zbyt wysoka. W wypadku drożdży US-05 zakres temperatur, w których te drożdże czują się komfortowo jest dosyć szeroki. Generalnie w 90% przypadków lepiej nieco za nisko, niż za wysoko. Szczególnie na początku fermentacji.

Przebieg fermentacji:
Do fermentora trafiło 19 litrów 12,388 BLG.
Fermentacja zakończyła się na 2,561 BLG.
Odfermentowanie 77,%
Alkohol objętościowo 4,7%

Po fermentacji piwo podzieliłem mniej więcej po równo na 2 mniejsze wiaderka. Do jednego wrzuciłem 750g mrożonych malin, a do drugiego 750g mrożonych wiśni. Tak przetrzymałem piwo około 4 tygodni.

Poniżej możesz zobaczyć lub posłuchać o tym co tu napisałem. Jest to jedynie część całości, bo niestety jakieś filmy mi zginęły.

Pobierz MP3

Przeczytaj 5 część tego cyklu – butelkowanie.

Jeśli chcesz przeczytać wszystko o tym piwie, to kliknij tutaj.

W odpowiedzi na “Warka #36. Fruit Ale | Część 4 | Fermentacja”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *