Kategorie
Receptury

Warka #38. Smoked Ale | Zbiorczy wpis

Część 1 | Receptura

Kolejne bardzo proste w piwo. Wpis jest bardzo po czasie, bo uzupełniam zaległości. W tamtym czsie miałęm ochotę na takie proste rzeczy. W zasadzie dalej mam, więc kolejne piwa też raczej będą takie pospolite. W ostateczności więcej przyjemności mam z wypicia czegoś pardziej pospolitego niż sztosa. Ale przejdźmy do rzeczy.

Pobierz MP3

Receptura:
3,5 kg (67,3%) Słód Viking Pale Ale (6.0 EBC)
1,5 kg (28,8%) Słód Viking dymiony bukiem (4.0 EBC)
0,2 kg (3,8%) Słód Viking karmelowy (30 EKC)
20 g Chmiel Iunga [11 % alfa] – Gotowanie 60 min 24,2 IBU
30 g Chmiel Iunga [11 % alfa] – Gotowanie 15 min 18 IBU
1 pkg Drożdże Safale American (DCL/Fermentis #US-05)

Kroki zacierania: zacieranie 1 temperaturowe (na lenia), 1 krok, średnie ciało
Całkowita waga słodów: 5,2 kg
Przerwa scukrzająca – 60 minut w 66,7 C – Dodaj 15,06 l wody w 72,5 C
Mash Out – 10 minut w 75,6 C – Podgrzej aby uzyskać 75,6 C
Wysładzanie: Użyj 18,33 L wody o temp 75,6 C

Oczekiwane wyniki:
Oczekiwana gęstość początkowa: 13 Plato
Oczekiwany kolor: 10 EBC
Oczekiwana goryczka IBU: 42 IBU
Oczekiwane ABV: 44.3%

Receptura na beersmith.com

Część 2 | Zacier

Cały czas uzupeniam zaległości, któe znajduję na swoim dysku. Druga część relacji dotyczącej tego piwa, to zacieranie. Zapraszam do poniższych materiałów.

Pobierz MP3.

Część 3 | Filtracja, gotowanie, chmielenie

I co by tu napisać. Po prostu filtracja, gotowanie, chmielenie

Pobierz MP3

Część 4 | Fermentacja

Pokazuję jak przebiegała fermentacja tego piwa. Najśmieszniejsze jest to, że podczas montażu dostrzegam rzeczy, których nie widziałem, gdy mówiłem. Tym razem wzrost temperatury od 13 do 23! Coś musiało się po drodze stać. Coś nie zadziałało. O 10 stopni nie mogła wzrosnąć temperatura. Ale mniejsza o to. Stare dzieje. Zapraszam do oglądania, suchania, czytania.

Pobierz MP3.

Część 5 | Butelkowanie

Butelkowanie… Kapslowanie… Konfekcjonowanie, pakowanie w butelki. Butelkowanie to brzmi, jakby kogoś w butelekę nabijać. Kapslowanie, to prawie puszkowanie, a to znowu termin niemalże prawniczy. Konfekcjonowanie, to bardziej z odzieżą się kojarzy. No po prostu przelewam z wiadra w butelki, bo z wiadra się trudniej pije.

Zobacz Warka #38. Smoked Ale | Część 4 | Fermentacja

Pobierz MP3.

W odpowiedzi na “Warka #38. Smoked Ale | Zbiorczy wpis”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *