Kategorie
Receptury

Warka #38. Smoked Ale | Część 1 | Receptura

Receptura mojego 38 piwa. To będzie prosty, dymiony ale.

Kolejne bardzo proste w piwo. Wpis jest bardzo po czasie, bo uzupełniam zaległości. W tamtym czsie miałęm ochotę na takie proste rzeczy. W zasadzie dalej mam, więc kolejne piwa też raczej będą takie pospolite. W ostateczności więcej przyjemności mam z wypicia czegoś pardziej pospolitego niż sztosa. Ale przejdźmy do rzeczy.

Zobacz Warka #38. Smoked Ale | Część 2 | Zacier

Pobierz MP3

Receptura:
3,5 kg (67,3%) Słód Viking Pale Ale (6.0 EBC)
1,5 kg (28,8%) Słód Viking dymiony bukiem (4.0 EBC)
0,2 kg (3,8%) Słód Viking karmelowy (30 EKC)
20 g Chmiel Iunga [11 % alfa] – Gotowanie 60 min 24,2 IBU
30 g Chmiel Iunga [11 % alfa] – Gotowanie 15 min 18 IBU
1 pkg Drożdże Safale American (DCL/Fermentis #US-05)

Kroki zacierania: zacieranie 1 temperaturowe (na lenia), 1 krok, średnie ciało
Całkowita waga słodów: 5,2 kg
Przerwa scukrzająca – 60 minut w 66,7 C – Dodaj 15,06 l wody w 72,5 C
Mash Out – 10 minut w 75,6 C – Podgrzej aby uzyskać 75,6 C
Wysładzanie: Użyj 18,33 L wody o temp 75,6 C

Oczekiwane wyniki:
Oczekiwana gęstość początkowa: 13 Plato
Oczekiwany kolor: 10 EBC
Oczekiwana goryczka IBU: 42 IBU
Oczekiwane ABV: 44.3%

Receptura na beersmith.com

Jeli chcesz preczytać wszystko o tym piwie, to kliknij tutaj.

W odpowiedzi na “Warka #38. Smoked Ale | Część 1 | Receptura”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *