Kategorie
Degustacje Podcast Receptury

Warka #39. SMSH Loral | Zbiorczy wpis

Część 1 | Receptura

Tym razem SMSH (chyba czyta się to smasz). Single Malt Single Hop, czyli piwo z ekstremalnie prostą recepturą – jeden słód jeden chmiel. Najczęściej takie rzeczy stosuje się, gdy chcesz sprawdzić jakiś chmiel. Żeby nie przykryć go innymi smakami i zapachami stosuje się jak najprostszą recepturę. Ja miałem właśnie taki chmiel. Loral. Dostałem małą paczkę na festiwalu piwowarów domowych i postanowiłem właśnie sprawdzić co to jest. Dlatego receptura jest tak prosta, ale jak ktoś chce zobaczyć i posłuchać, to zapraszam.

Pobierz MP3.

Receptura:

Składniki fermentujące:
5,0 kg Viking Pale Ale (6 EBC)

Chmiel:
15,0 g Loral (23,2 % alfa) – gotowanie 60 minut
13,3 g Loral (23,2 % alfa) – gotowanie 5 minut

Drożdże:
Fermentis US-05

Zacieranie:
50˚ C – 30 minut
67˚ C – 45 minut
75˚ C – 10 minut

Gotowanie:
70 minut
15 g Loral – 60 minut
Cłodnica – 10 minut
13,3 g Loral – 5 minut

Fermentacja:
Uwodnić paczkę drożdży Fermentis US-05 i wlać do ostudzonej brzeczki. Utrzymywać temperaturę w dolnym zakresie pracy drożdży.

Oczekiwane parametry:
Gęstość początkowa: 12,45
Gęstość końcowa: 2,78
Kolor: 9,4 EBC
IBU: 45,8
Alkohol ABV: 5,2%
Współczynnik goryczki: 0,911 IBU/SG
Wydajność zacierania: 76,9%

Receptura na BerSmith Recipe Cloud

Część 2 | Dzień warzenia

Cały dzień warzelny. Czyli zacieranie, filtracja, gotowanie, chmielenie, zadanie drożdży. To dużo pracy, dużo czasu więc film pełen przygód, zwrotów akcji, zaskakujących… No nie, to po prostu historia zwykłego związku mężczyzny z jego garnkiem. Związku, który może mieć przyszłość, ale ta przyszłość, jak to w związkach, zależy od tego jak o niego dbamy. Bo można to popsuć.

Pobierz MP3.

Część 3 | Fermentacja, butelkowanie

Ręka w piwie! Myślę, że to może być takie przewodnie zdanie dla tego filmu. Zapomniałem już o tym i zobaczyłem to w trakcie montażu. Włożyłem rękę do fermentora w trakcie rozlewania tego piwa do butelek. Zabawna sprawa. Ale mogę zdradzić, że piwo się udało i ręka w piwie nie miała wpływu. Ale o tym to już będzie w kolejnym filmie.

Zobacz Warka #39. SMSH Loral | Część 2 | Dzień warzenia

Pbierz MP3.

Zobacz Warka #39. SMSH Loral | Zbiorczy wpis

Część 4 | Degustacja

Zakończenie serii. W tej branży ten koniec jest w sumie najprzyjemniejszy. W ogóle to jest fajenie, że to tak zmierza wszystko do punktu kulminacyjnego, który nie jest w środku opowieści, tylko na jej końcu. Zatem prezentuję zwieńczenie 39 warki, ostatni akcent, ale jednocześnie chyba najważniejszy. To nic, że degustacja jest prawie rok po uwarzeniu tego piwa. To nic… No może nie to nic, ale trudno.Tym filmem jednocześnie czyszczę kolejkę starych materiałów i kolejne powinny pojawiać się już na na bieżąco.

Pobierz MP3.

4 odpowiedzi na “Warka #39. SMSH Loral | Zbiorczy wpis”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *