Kategorie
Podcast Receptury

Warka #39. SMSH Loral | Część 1 | Receptura

Tym razem SMSH (chyba czyta się to smasz). Single Malt Single Hop, czyli piwo z ekstremalnie prostą recepturą – jeden słód jeden chmiel. Najczęściej takie rzeczy stosuje się, gdy chcesz sprawdzić jakiś chmiel. Żeby nie przykryć go innymi smakami i zapachami stosuje się jak najprostszą recepturę. Ja miałem właśnie taki chmiel. Loral. Dostałem małą paczkę na festiwalu piwowarów domowych i postanowiłem właśnie sprawdzić co to jest. Dlatego receptura jest tak prosta, ale jak ktoś chce zobaczyć i posłuchać, to zapraszam.

Pobierz MP3.

Receptura:

Składniki fermentujące:
5,0 kg Viking Pale Ale (6 EBC)

Chmiel:
15,0 g Loral (23,2 % alfa) – gotowanie 60 minut
13,3 g Loral (23,2 % alfa) – gotowanie 5 minut

Drożdże:
Fermentis US-05

Zacieranie:
50˚ C – 30 minut
67˚ C – 45 minut
75˚ C – 10 minut

Gotowanie:
70 minut
15 g Loral – 60 minut
Cłodnica – 10 minut
13,3 g Loral – 5 minut

Fermentacja:
Uwodnić paczkę drożdży Fermentis US-05 i wlać do ostudzonej brzeczki. Utrzymywać temperaturę w dolnym zakresie pracy drożdży.

Oczekiwane parametry:
Gęstość początkowa: 12,45
Gęstość końcowa: 2,78
Kolor: 9,4 EBC
IBU: 45,8
Alkohol ABV: 5,2%
Współczynnik goryczki: 0,911 IBU/SG
Wydajność zacierania: 76,9%

Receptura na BerSmith Recipe Cloud

Zobacz Warka #39. SMSH Loral | Część 2 | Dzień warzenia

Przeczytaj zbiorczy wpis o tym piwie

W odpowiedzi na “Warka #39. SMSH Loral | Część 1 | Receptura”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *