Tym razem SMSH (chyba czyta się to smasz). Single Malt Single Hop, czyli piwo z ekstremalnie prostą recepturą – jeden słód jeden chmiel. Najczęściej takie rzeczy stosuje się, gdy chcesz sprawdzić jakiś chmiel. Żeby nie przykryć go innymi smakami i zapachami stosuje się jak najprostszą recepturę. Ja miałem właśnie taki chmiel. Loral. Dostałem małą paczkę na festiwalu piwowarów domowych i postanowiłem właśnie sprawdzić co to jest. Dlatego receptura jest tak prosta, ale jak ktoś chce zobaczyć i posłuchać, to zapraszam.
Receptura:
Składniki fermentujące:
5,0 kg Viking Pale Ale (6 EBC)
Chmiel:
15,0 g Loral (23,2 % alfa) – gotowanie 60 minut
13,3 g Loral (23,2 % alfa) – gotowanie 5 minut
Drożdże:
Fermentis US-05
Zacieranie:
50˚ C – 30 minut
67˚ C – 45 minut
75˚ C – 10 minut
Gotowanie:
70 minut
15 g Loral – 60 minut
Cłodnica – 10 minut
13,3 g Loral – 5 minut
Fermentacja:
Uwodnić paczkę drożdży Fermentis US-05 i wlać do ostudzonej brzeczki. Utrzymywać temperaturę w dolnym zakresie pracy drożdży.
Oczekiwane parametry:
Gęstość początkowa: 12,45
Gęstość końcowa: 2,78
Kolor: 9,4 EBC
IBU: 45,8
Alkohol ABV: 5,2%
Współczynnik goryczki: 0,911 IBU/SG
Wydajność zacierania: 76,9%
Receptura na BerSmith Recipe Cloud
W odpowiedzi na “Warka #39. SMSH Loral | Część 1 | Receptura”
[…] Zobacz Warka #39. SMSH Loral | Część 1 | Receptura […]