Kategorie
Podcast

Warka #42. IPA Amarillo i IPA Cascade | Zbiorczy wpis

Część 1 | Receptura

Pierwszy raz spróbuję zrobić dwa piwa za jednym razem. To znaczy nie całkiem zupełnie dwa oddzielne piwa. Po prostu zrobię jeden zacier, a potem podzielę go na dwie części i każdą będę oddzielnie gotował i chmielił. Zapewne pracochłonny eksperyment i zobaczę, czy warto tak robić.

Pobierz MP3

Receptura:

Składniki fermentujące:
3 kg Viking Pale Ale (6 EBC)

Chmiel:
20 g Amarillo (9,8% alfa) – gotowanie 60 minut
30 g Amarillo (9,8% alfa) – gotowanie 15 minut
50 g Amarillo (9,8% alfa) – gotowanie 0 minut
100 g Amarillo (9,8% alfa) – na zimno na kilka dni
identyczny schemat chmielenia w drugiej części piwa tylko chmielem Cascade 6,9% alfa.

Drożdże:
Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie ciemności gęstwa

Zacieranie:
64˚ C – 75 minut
75˚ C – 10 minut

Gotowanie:
70 minut
20 g Amarillo/Cascade – 60 minut
30 g Amarillo/Cascade – 15 minut
Chłodnica – 5 minut
50 g Amarillo/Cascade – 0 minut

Fermentacja:
Gęstwa z drożdży Fermentum Mobile FM13 Irlandzkie ciemności po poprzednim piwie

Oczekiwane parametry:
Gęstość początkowa: 14,63
Gęstość końcowa: 2,85
Kolor: 9,6 EBC
IBU: Amarillo 65,3/Cascade 45,9
Alkohol ABV: 5,8%
Współczynnik goryczki: Amarillo 1,18 IBU/SG Cascade 0,831 IBU/SG
Wydajność zacierania: 81%

Receptura BeerSmith Cloud (Amarillo)
Receptura BeerSmith Cloud (Cascade)

Część 2 | Dzień warzenia

Dzień realizacji planu uwarzenia dwóch piw w jeden dzień. To był długi dzień. Bardzo długi. Film urywa się nagle pod koniec ważenia, ale i tak prawie wszystko jest.

Pobierz MP3.

Część 3 | Degustacja

Próbuję piwo ze swojej 42 drugiej warki. Fajne to próbowania, bo to są 2 piwa. Jak to się stało, że z jednej warki mam dwa różne piwa, to odsyłam do poprzednich odcinków, a tu zapraszam do obejrzenia i wysłuchania co mam do powiedzenia o tych piwach.

Zobacz Warka #42. IPA Amarillo i IPA Cascade | Część 2 | Dzień warzenia

Pobierz MP3

3 odpowiedzi na “Warka #42. IPA Amarillo i IPA Cascade | Zbiorczy wpis”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *