Kategorie
Zbiorczy wpis

Warka #44. Amerykanin w Brukseli (american belgian pale ale) | Zbiorczy wpis

Część 1 | Dzień warzenia

Znowu piwo na belgijskich drożdżach. Tym razem tylko na słodzie pale ale, a specyficzne dla tego piwa będzie to, że będzie nachmielone amerykańskimi chmielami. Moim zdaniem to powinno bardzo ładnie współgrać. Tym razem bez odcinka dotyczącego receptury, bo receptura powstawała na kolanie. Ale kto jest ciekaw, to można przeczytać na blogu, albo w BeerSmith Cloud.

Pobierz MP3

Receptura:

Składniki fermentujące:
7 kg Viking Pale Ale (6 EBC)

Chmiel:
28 g Independence Blend (4,7% alfa)
49 g Amarillo (9,8% alfa)
48 g Cascade (6,9% alfa)

Drożdże:
Fermentum Mobile FM26 Belgijskie pagórki (gęstwa)

Zacieranie:
66˚ C – 60 minut
75˚ C – 10 minut

Gotowanie:
70 minut
28 g Independence Blend – 60 minut
25 g Amarillo – 60 minut
25 g Cascade – 15 minut
Chłodnica – 5 minut
24 g Amarillo – 0 minut
23 g Cascade – 0 minut

Fermentacja:
Drożdże Fermentum Mobile FM26 Belgijskie pagórki

Oczekiwane parametry:
Gęstość początkowa: 16,7
Gęstość końcowa: 3,9
Kolor: 12 EBC
IBU: 45
Alkohol ABV: 7%
Współczynnik goryczki: 0,53 IBU/SG
Wydajność zacierania: 74,8%

Receptura BeerSmith Cloud

Część 2 | Fermentacja

Zapowiada się bardzo dobrze. Świetny aromat. Oby tylko przetrwał w butelkach. Nie mogę się doczekać, a te 2-3 tygodnie trzeba. Ale przecież zawsze tak jest. Oby tylko oczekiwania nie przerosły rezultatu.

Pobierz MP3

2 odpowiedzi na “Warka #44. Amerykanin w Brukseli (american belgian pale ale) | Zbiorczy wpis”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *