Część 1 | Dzień warzenia
Znowu piwo na belgijskich drożdżach. Tym razem tylko na słodzie pale ale, a specyficzne dla tego piwa będzie to, że będzie nachmielone amerykańskimi chmielami. Moim zdaniem to powinno bardzo ładnie współgrać. Tym razem bez odcinka dotyczącego receptury, bo receptura powstawała na kolanie. Ale kto jest ciekaw, to można przeczytać na blogu, albo w BeerSmith Cloud.
Receptura:
Składniki fermentujące:
7 kg Viking Pale Ale (6 EBC)
Chmiel:
28 g Independence Blend (4,7% alfa)
49 g Amarillo (9,8% alfa)
48 g Cascade (6,9% alfa)
Drożdże:
Fermentum Mobile FM26 Belgijskie pagórki (gęstwa)
Zacieranie:
66˚ C – 60 minut
75˚ C – 10 minut
Gotowanie:
70 minut
28 g Independence Blend – 60 minut
25 g Amarillo – 60 minut
25 g Cascade – 15 minut
Chłodnica – 5 minut
24 g Amarillo – 0 minut
23 g Cascade – 0 minut
Fermentacja:
Drożdże Fermentum Mobile FM26 Belgijskie pagórki
Oczekiwane parametry:
Gęstość początkowa: 16,7
Gęstość końcowa: 3,9
Kolor: 12 EBC
IBU: 45
Alkohol ABV: 7%
Współczynnik goryczki: 0,53 IBU/SG
Wydajność zacierania: 74,8%
Część 2 | Fermentacja
Zapowiada się bardzo dobrze. Świetny aromat. Oby tylko przetrwał w butelkach. Nie mogę się doczekać, a te 2-3 tygodnie trzeba. Ale przecież zawsze tak jest. Oby tylko oczekiwania nie przerosły rezultatu.
2 odpowiedzi na “Warka #44. Amerykanin w Brukseli (american belgian pale ale) | Zbiorczy wpis”
[…] Zobacz Warka #44. Amerykanin w Brukseli (american belgian pale ale) | Zbiorczy wpis […]
[…] Zobacz Warka #44. Amerykanin w Brukseli (american belgian pale ale) | Zbiorczy wpis […]