Kategorie
Dzień warzenia

Warka #44. Amerykanin w Brukseli (american belgian pale ale) | Część 1 | Dzień warzenia

Znowu piwo na belgijskich drożdżach. Tym razem tylko na słodzie pale ale, a specyficzne dla tego piwa będzie to, że będzie nachmielone amerykańskimi chmielami. Moim zdaniem to powinno bardzo ładnie współgrać. Tym razem bez odcinka dotyczącego receptury, bo receptura powstawała na kolanie. Ale kto jest ciekaw, to można przeczytać na blogu, albo w BeerSmith Cloud.

Pobierz MP3

Receptura:

Składniki fermentujące:
7 kg Viking Pale Ale (6 EBC)

Chmiel:
28 g Independence Blend (4,7% alfa)
49 g Amarillo (9,8% alfa)
48 g Cascade (6,9% alfa)

Drożdże:
Fermentum Mobile FM26 Belgijskie pagórki (gęstwa)

Zacieranie:
66˚ C – 60 minut
75˚ C – 10 minut

Gotowanie:
70 minut
28 g Independence Blend – 60 minut
25 g Amarillo – 60 minut
25 g Cascade – 15 minut
Chłodnica – 5 minut
24 g Amarillo – 0 minut
23 g Cascade – 0 minut

Fermentacja:
Drożdże Fermentum Mobile FM26 Belgijskie pagórki

Oczekiwane parametry:
Gęstość początkowa: 16,7
Gęstość końcowa: 3,9
Kolor: 12 EBC
IBU: 45
Alkohol ABV: 7%
Współczynnik goryczki: 0,53 IBU/SG
Wydajność zacierania: 74,8%

Receptura BeerSmith Cloud

Zobacz Warka #44. Amerykanin w Brukseli (american belgian pale ale) | Część 2 | Fermentacja

Zobacz Warka #44. Amerykanin w Brukseli (american belgian pale ale) | Zbiorczy wpis

W odpowiedzi na “Warka #44. Amerykanin w Brukseli (american belgian pale ale) | Część 1 | Dzień warzenia”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *