A taki sobie lekki porter. Oprócz tego, że ja po prostu lubię takie piwa, to będzie to baza do zebrania gęstwy do zrobienia RIS’a.
Receptura:
Składniki fermentujące:
3 kg Viking Pale Ale (6 EBC)
0,5 kg Brown Malt (187 EBC)
0,21 kg Chateau Cafe (470 EBC)
0,2 kg Pszeniczny karmelowy (125 EBC)
0,1 kg Czekoladowy ciemny (1200 EBC)
Chmiel:
25 g Challenger (7,6 % alfa) – gotowanie 60 minut
25 g Fuggles (4,7 % alfa) – gotowanie 15 minut
Drożdże:
Fermentum Mobile FM1 O czym szumią wierzby
Zacieranie:
65˚ C – 80 minut
76˚ C – 0 minut
Gotowanie:
60 minut
25 g Challenger – 60 minut
25 g Fuggles – 15 minut
Chłodnica – 5 minut
Fermentacja:
Drożdże Fermentum Mobile FM10 O czym szumią wierzby
Oczekiwane parametry:
Gęstość początkowa: 10,7
Gęstość końcowa: 1,97
Kolor: 54 EBC
IBU: 32
Alkohol ABV: 4,7%
Współczynnik goryczki: 0,740 IBU/SG
Wydajność zacierania: 77,4%
2 odpowiedzi na “Warka #45. Porter | Część 1 | Receptura”
[…] Zobacz Warka #45. Porter | Część 1 | Receptura […]
[…] Zobacz Warka #45. Porter | Część 1 | Receptura […]