Kategorie
Receptury

6 warka – drugie podejście do wytrawnego stoutu

6 – Wytrawny Stout 11,5BLG. Drugie podejście do pierwszej warki. Mam nadzieję, że tym razem będzie bardziej udane. Znowu nie ustrzegłem się błędów, więc może będzie trzecie podejście. Tym razem za bardzo skorygowałem BLG końcowe i pomyliłem Caramunich z Carafą.

Będzie z tego audio.

 

Zasyp i składniki

  • słód pale ale Weyerman 3,85 kg
  • płatki jęczmienne 0,6 kg
  • palony jęczmień 0,36 kg
  • słód Caramunich II – 0,12 kg
  • chmiel Northdown (2015 7,8aa) – 50g
Zacieranie
21 litrów
67C – 60 minut (spadło do 65)
wsypałem palony jęczmień
podgrzanie do 76C i filtracja
Wysładzanie

Wysłodziłem około 19 litrów 12 Brix.

Słabo. Pierwsze litry miały 14 Brix. Wcześniejsze warki miały nawet około 20. Dlaczego tak?

Chmielenie

Gotowanie 70 minut.
60 minut – Northdown 25g
20 minut – Northdown 25g
Fermentacja
2016-08-28 – Po gotowaniu trochę za bardzo skorygowałem BLG wodą i wyszło 11,5 BLG. O 0,5 mniej, niż celowałem. Brzeczkę podzieliłem na 2 równe części po 10 litrów i każdą część zadałem innymi drożdżami – US-04 i US-05.
Butelkowanie

2016-09-18 – nie pamiętam już ile do refermentacji dawałem.

Ocena

Mimo pomyłki w recepturze, bardzo podobne do pierwszego dry stoutu, czyli nie bardzo udane. Ale szkoda wylać. Da się pić. Na szczęście jest solidnie chmielone, więc to daj przyjemne orzeźwienie. Ale nie ma o czym gadać. Wypić – zapomnieć.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *