Kategorie
Receptury

7 (nie)warka – cydr

Cydr 11 BLG. Nietypowo. W sumie to nawet nie warka, ale ponieważ zrobione, to opisuję.

Zasyp i składniki

  • 10 kg antonówek
  • 10 kg jakichś czerwonych, słodkich jabłek
Zacieranie, czyli wyciskanie

Przy pomocy wolnoobrotowej wyciskarki do soków uzyskałem 8 litrów soku i jeszcze z 5 litrów takiego mokrego miąższu. Miąższ oddałem żonie i coś tam z nim zrobiła i jest w lodówce. Fajny dodatek do herbatników. Pewnie można by na tym szarlotkę zrobić.

 

Wysładzanie

Nic takiego nie miało miejsca

 

Chmielenie

Nie gotowałem, nie pasteryzowałem

 

Fermentacja
2016-09-11 – wykorzystałem gęstwę S-04 po 6 warce
2016-09-13 – po dwóch dobach nic się nie działo. Uwodniłem pół saszetki US-05. Otworzyłem fermentor i jednak coś tam się dzieje. Ale i tak już wlałem te uwodnione drożdże, bo były, a poza tym do tej pory drożdże pracowały mi o wiele intensywniej.
Butelkowanie

2016-10-08 – poszło w butle. Na 7 litrów sypnąłem 45g glukozy, czyli na około 2,3 gazu. Cukier mocno zjedzony. Lekko kwaskowate. Chyba będzie dobre.

 

Ocena

Bardzo wytrawne. Nic cukru. Ciekawe jak się robi słodkie wino, skoro drożdże są takie żarłoczne. Na lato świetne, bo kwaśne, lekko gazowane i mało alkoholowe. Ale absolutna petarda jest po zmieszaniu z przechmieloną AIPA. Po prostu rewelacja.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *