Kategorie
Receptury

8 warka – AIPA „Podwójna korona ULTRAS EDITION”

AIPA „Podwójna korona ULTRAS EDITION”. Ultras bo jest nachmielona aż za bardzo. Ekstremalne piwo.

Zasyp i składniki

  • słód Pale Ale – 6 kg
  • słód Wiedeński – 0,5 kg
  • słód Caramunich II – 0,3 kg
  • chmiel Warrior – 50g
  • chmiel Citra – 110g
  • chmiel Willamette – 100g
Zacieranie
22 litry 67C – 60 minut, 72C 10 minut, wygrzew do 75 i filtracja
Wysładzanie

Wysłodziłem około 27 litrów 16 Brix.

 

Chmielenie
Gotowanie 90 minut.
60 minut – Warrior 50g 17aa
60 minut – Warrior 30g 14,1aa
60 minut – Citra 35g 13,5aa
5 minut – Willamette 40g 5,5aa
0 minut – Citra 50g 13,5aa
0 minut – Willamette 40g 5,5aa
Plan
4 dni – Citra 150g 13,5aa
4 dni – Willamette 120g 5,5aa
Fermentacja
2016-09-11 – 22 litry wsadziłem do komory fermentacyjnej z 4 zamrożonymi petami. Rozrzedziłem do 13,85BLG (trochę za bardzo), zadałem gęstwę zUS-05 z 6 warki.
2016-09-13 – Nic nie bulgocze. Uwodniłem 1,5 saszetki US-05, zajrzałem do fermentora, a tam piana. Ale skoro już uwodniłem i nie bulkało, to wlałem te drożdże.
2016-09-28 – przelane na cichą. Mimo tej dziwnej fermentacji bez bulgotania, na razie nie wygląda źle. Wsypałem chmiel według planu.
Butelkowanie

2016-10-02 – 42 butelki, w tym jedna mała. Do refermentacji wsypałem nie pamiętam ile, ale miało być na 2,3.

 

Ocena

Wszystkie zalety porządnej AIPA, ale x2. Piwo trudne w odbiorze, bo już na prawdę ekstremalnie gorzkie. Daje radę jako drugie, po innej AIPA. Ja piję je bez problemu, ale teraz wiem, że osiągnąłem już maks w chmieleniu. Dla normalnego człowieka jest ju z za dużo. Natomiast to piwo jest po prostu rewelacyjne po zmieszaniu z moim cydrem.

2017-01-29 Musiałem to zaktualizować. Jest to moje ulubione piwo, spośród tych, co sobie leżakują w piwniczce. Nie mam pamięci smaków i zapachów, żebym mógł opowiadać o tym, że kiedyś było inne, dlatego nie będę opisywał różnic, tylko stan obecny. Piwo jest świetne. Bez fałszywej skromności, moja AIPA jest najlepszym AIPA jakie piję. Być może teraz trochę chmielu wywietrzało i dzięki temu nie jest już przechmielone, a może zawsze takie było, a ja się zasugerowałem tym, że tam jakieś farfocle pływają. No i co z tego? Niech sobie pływają! Piwo jest bardzo słodkie. Dla każdego innego stylu trzeba by było powiedzieć, że zbyt. Ale w tym AIPA to świetnie gra. Mimo ekstremalnej goryczki nawet ktoś niezaznajomiony z „nową falą” mógłby wypić ze smakiem. Jednak kolejna wersja będzie bardziej wytrawna. Pewnie mniej karmelu i mniejszy ekstrakt.

Następny wpis dotyczący tej warki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *