Kategorie
Receptury

9 warka – Zaległa pszenica – zepsuta(?) „ALARM! *fałszywy”

Nie zanotowałem wszystkiego podczas warzenia i teraz nie pamiętam. Ale piwo chciałem oprzeć w głównej mierze na Hefeweizen „wheat a little help from my friends”. A potem miały być cuda na kiju z owocami na cichą itp, ale…

Zasyp i składniki

  • Słód pszeniczny jasny 3-5 EBC Weyermann® 5 kg
  • pszenica niesłodowana 2 kg
  • Chmiel Hersbrucker (DE) 75 g – granulat
  • Curacao, suszona skórka gorzkiej pomarańczy 12 g
  • suszona skórka pomarańczy (z wyciętym białym) 17 g
  • suszona skórka cytryny (z wyciętym białym) 32 g
  • Mangrove Jack’s Bavarian Wheat M 20 2 saszetki
  • Kolendra kamis a nie indyjska 6 g :). Nie doczytałem receptury
Zacieranie
21 l wody
Podgrzanie do 46 i wrzucenie słodu i pszenicy
Przerwa 25 minut
Podgrzanie do 67
Przerwa 75 minut
Podgrzanie do 72
przerwa 20 minut
Test skrobiowy ujemny
Wygrzew do 78
Wysładzanie
Prawie pełne kocioł 30 l.
Gotowanie i chmielenie na zimno

65 minut – harsbruker 2,3 aa 25 g
25 minut – harsbrucker 2,3 aa 25 g
15 minut – kolendra kamis 6 g, curacao 12 g, skórka pomarańczowa 17 g, skórka cytrynowa 32 g
7 minut – harsbrucker 2,3 aa 25 g

 

Fermentacja

Warkę podzieliłem tak:

7 litrów 9BLG i 23 litry 14BLG.

Po 2 tygodniach przelałem na cichą i po kolejnych 3 dniach miałem robić te cuda na kiju, a tu na powierzchni kożuch. Szkoda było, więc zmieszałem oba fermentory i zabutelkowałem, bo w smaku i zapachu było dobre. Albo będzie dobry sour, albo wyleję.
Butelkowanie

2016-12-26 Zabutelkowane. Nie pamiętam ile glukozy, ale kalkulowałem na 1,8, bo się boję, że bakterie mogą coś jeszcze CO2 dorobić. w sumie 28 litrów piwa(?).

Ocena
Wygląda na to, że jednak nie skwaśniała. Ale popełnione błędy wychodzą. Za mało nasycone, a już w kontekście tego, że to pszenica, to już w ogóle. Do tego zbyt mało goryczki. Taki to chmiel wybrałem. Ale ponieważ nie jest popsute, to da się pić. Na plus daję kwaskowość zrobioną przez drożdże. Mała goryczka też nie musi być jednoznacznie wadą. Może to będzie „babskie” piwo. Odkładam je do lata, jako piwo do koszenia trawnika.

2 odpowiedzi na “9 warka – Zaległa pszenica – zepsuta(?) „ALARM! *fałszywy””

Bardzo dobre piwo pszeniczne. To prawda, że mniej goryczki niż inne piwa charakterystyczne dla tego browaru, ale smakowo bardzo dobre, lekkie i przyjemne, dobre na upalne dni. Do pełni szczęścia brakuje mu tylko trochę CO2. Trafia w mój gust i jeżeli pojawi się na półkach sklepowych to będe chętnie po nie sięgał.

Też będę powtarzał, bo pszenica musi być zawsze pod ręką. Tym bardziej, że jest pole do poprawy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *