Kategorie
Receptury

Kawowy stout 1

Zmieniam troszkę zwyczaj pisania. Żeby nie edytować wpisów z poszczególnymi warkami, to będę prowadził blog na tej zasadzie, że w danym wpisie będzie się pojawiał link do poprzedniego i następnego posta dotyczącego danej warki. Tak chyba będzie dynamiczniej, bo wpisy będą się pojawiać w miarę warzenia i kolejnych czynności, a jak ktoś będzie chciał prześledzić cały proces ważenia danego piwa, to będzie mógł przeskakiwać po linkach.

3 – kawowy stout, 15,7 BLG.

 

Zasyp i składniki

  • Monachijski Typ 2 (16-24 EBC) – Strzegom – 4 kg
  • Château Special B® (350 EBC) – Castle Malting- 1 kg
  • Pszeniczny czekoladowy 800-1200 EBC – Weyermann – 0,25 kg
  • Château jęczmień palony (1200-1400 EBC) – Castle Malting – 0,25 kg
  • płatki owsiane błyskawiczne – 0,25 kg
  • Marynka – granulat – 20 g
  • Willamette – granulat – 25 g
  • Drożdże Safale US-05
Zacieranie
23 litry 67C – 60 minut, 75 i filtracja
Wysładzanie
Zastosowałem poprzednią metodę. Wyszło ze 24-25 l. Wysładzanie przerwałem gdy leciało 8 Brix. Całość miała około 16,3 Brix.
Chmielenie
Gotowanie 60 minut.
60 minut – Marynka 20 g
10 minut – Willamette 25 g
Fermentacja
Nastawione 2016-05-22
2016-06-04 Przelane na cichą, przy 9 Brix, co po przeliczeniu na BLG daje 4,47. Płytko odfermentowane, ale niżej nie idzie. W aromacie kawa wyczuwalna.
Butelkowanie 2016-06-14
46 butelek
Ocena 2016-07-03
Spróbowane. Bardzo dobre. Kawa wyraźnie wyczuwalna i w zapachu i w smaku. Bardzo wyraźnie. Może dla niektórych być nawet zbyt wyraziste, ale dla mnie to dobrze, bo czuję. Piękna, brązowa piana. Piwo bardzo ciemno brunatne, nieprzejrzyste. Średnia goryczka, dodatkowo wzmocniona kawą.
Relacja audio z warzenia
Następny wpis dotyczący tej warki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *