Kategorie
Bieżączka

Meldunek z frontu 2017-06-15

Leśny dziad na cichej

Dzisiejsze działania prowadzone były na trzech kierunkach. A na zdjęciu „Leśny dziad” tuż przed zamknięciem.

  1. „Leśny dziad” został przelany na cichą. W sumie jedna z najdłuższych (jeśli nie najdłuższa) fermentacji, bo prawie miesiąc. Odfermentowało z 16 Brix do 8,8 Brix, czyli z 15,4 BLG do 4,2 BLG. To oznacza 5,9% alkoholu bez uwzględnienia refermentacji.
  2. Cydr z kartonikowego soku. Tego nigdzie nie opisywałem. Fermentował na drożdżach do wina białego kupionych w którymś marketów budowlanych.  Zszedł z 12 do 4 Brix, czyli z 11,5  do 1 BLG. Bardzo odfermentował. Też okooło 5,5% alkoholu. Tak samo jak poprzedni. Na początku podjechał mi acetonem, ale potem zapach przyjemny. Zobaczymy co będzie.
  3. Amerykańska pszenica zabutelkowana. 38 butelek. 200 g cukru, czyli nagazowanie gdzieś około 3,5. Nie ma jeszcze nazwy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *