Na prośbę wielu piwożłopów postanowiłem powtórzyć „Podwójną koronę”. Nieco ją zmodyfikowałem – będzie lżejsza – 15,5 BLG. A tak to uczyniłem:
5 – AIPA „Podwójna korona”. Może dodam light, bo troszkę rozrzedziłem. Jest 15,5 BLG.
Zasyp i składniki
- słód Pale Ale – 6 kg
- słód Wiedeński – 0,5 kg
- słód Caramunich II – 0,3 kg
- chmiel Warrior – 50g
- chmiel Citra – 110g
- chmiel Willamette – 100g
Zacieranie
22 litry 67C – 60 minut, 72C 10 minut, wygrzew do 75 i filtracja
Wysładzanie
Wysłodziłem około 27 litrów 18 Brix.
Chmielenie
Gotowanie 90 minut.
60 minut – Warrior 50g
60 minut – Citra 10g
40 minut – Citra 10g
5 minut – Willamette 20g
0 minut – Willamette 20g
0 minut – Citra 20g
5,5 dnia – Citra 70g
5,5 dnia – Willamette 25g
5,5 dnia – Marynka 29g
Fermentacja
2016-07-03 – Przez noc dostudziłem do 22 stopni. Rozrzedziłem, zadałem drożdże i włożyłem do komory izolowanej.
2016-07-14 – przelałem na cichą. 3,63 BLG. 25 litrów. Wrzuciłem chmiel: Willamette – 25 g; Marynka – 29 g; Citra – 70 g
Butelkowanie
2016-07-20 Zabutelkowane, czyli „cicha” z chmieleniem trwała 5,5 doby. 190 g glukozy na 24 litry płynu. – 49 butelek, w tym 2 małe.
Ocena
Uzupełniam wpisy, a nie mam już tego piwa. Bardzo dobre było. Pamiętam, że chyba lepsze od pierwszej wersji. Pierwsza była jednak za ciężka. 15-16 BLG starczy w zupełności.