Kategorie
Receptury

Podwójna korona light

Na prośbę wielu piwożłopów postanowiłem powtórzyć „Podwójną koronę”. Nieco ją zmodyfikowałem – będzie lżejsza – 15,5 BLG. A tak to uczyniłem:

5 – AIPA „Podwójna korona”. Może dodam light, bo troszkę rozrzedziłem. Jest 15,5 BLG.

Zasyp i składniki

  • słód Pale Ale – 6 kg
  • słód Wiedeński – 0,5 kg
  • słód Caramunich II – 0,3 kg
  • chmiel Warrior – 50g
  • chmiel Citra – 110g
  • chmiel Willamette – 100g
Zacieranie
22 litry 67C – 60 minut, 72C 10 minut, wygrzew do 75 i filtracja
Wysładzanie

Wysłodziłem około 27 litrów 18 Brix.

 

Chmielenie
Gotowanie 90 minut.
60 minut – Warrior 50g
60 minut – Citra 10g
40 minut – Citra 10g
5 minut – Willamette 20g
0 minut – Willamette 20g
0 minut – Citra 20g
5,5 dnia – Citra 70g
5,5 dnia – Willamette 25g
5,5 dnia – Marynka 29g
Fermentacja
2016-07-03 – Przez noc dostudziłem do 22 stopni. Rozrzedziłem, zadałem drożdże i włożyłem do komory izolowanej.
2016-07-14 – przelałem na cichą. 3,63 BLG. 25 litrów. Wrzuciłem chmiel: Willamette – 25 g; Marynka – 29 g; Citra – 70 g
Butelkowanie

2016-07-20 Zabutelkowane, czyli „cicha” z chmieleniem trwała 5,5 doby. 190 g glukozy na 24 litry płynu. – 49 butelek, w tym 2 małe.

Ocena

Uzupełniam wpisy, a nie mam już tego piwa. Bardzo dobre było. Pamiętam, że chyba lepsze od pierwszej wersji. Pierwsza była jednak za ciężka. 15-16 BLG starczy w zupełności.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *