Kategorie
Podcast Receptury

Radio 314wo.pl – Odcinek 26. AIPA

Relacja z warzenia piwa w stylu AIPA w browarze domowym. Oprócz tego jak zwykle kilkanaście zdań o Legii. Podcast nagrywany tydzień temu, więc jeszcze nic nie będzie o zwolnieniu Jozaka\cudaka.

Oprócz tego zamieszczam recepturę. Może to będzie fajniejsze, gdy wszystko będzie w jednym miejscu.

Pobierz mp3
Przepis na AIPA #5 (wklejam z Brewtarget)

Wielkoœć warki 20,783 L Objętoœć do gotowania 24,525 L
Czas gotowania 1,167 hr Wydajnoœć 70%
Gęstoœć poczštkowa 15,585 P Gęstoœć końcowa 4,054 P
Alkohol (ABV) 6,5% IBU 80,1 (Tinseth)
Barwa 14,1 ebc (Morey) Estimated calories (per 33 cl) 196

Składniki fermentacji

Waga słodów: 7,200 kg
Nazwa Typ Iloœć Zacierany Dodawany póŸno Ekstraktywnoœć Barwa
Viking Pale Ale Słód 5,000 kg Tak Nie 79% 6,0 ebc
Viking pszeniczny Słód 2,000 kg Tak Nie 82% 5,0 ebc
Viking karmelowy 30 Słód 150,000 g Tak Nie 75% 40,0 ebc
Viking karmelowy 150 Słód 50,000 g Tak Nie 75% 150,0 ebc

Chmiele

Nazwa Alfa Iloœć Użycie Czas Postać IBU
Ekuanot/Equinox 16,1% 20,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 31,4
Tomahawk 15,8% 20,000 g Gotowanie 1,000 hr Granulat 30,8
Citra 12,3% 10,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat 9,2
Mosaic 11,5% 10,000 g Gotowanie 30,000 min Granulat 8,6
Citra 12,3% 20,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat 0,0
Mosaic 11,5% 20,000 g Gotowanie 0,000 s Granulat 0,0
Citra 12,0% 70,000 g Chmielenie na zimno 3,000 day Granulat 0,0
Mosaic 11,5% 70,000 g Chmielenie na zimno 3,000 day Granulat 0,0

Drożdże

Nazwa Typ Postać Iloœć Krok
Safale S-05 Ale Suche 11,00 L Fermentacja burzliwa

Zacieranie

Nazwa Typ Iloœć Temp. Docelowa temp. Czas
67 Infusion 21,600 L 74,264 C 67,000 C 1 hr
72 Temperature 72,000 C 10 min
75 Temperature 75,000 C 0 s
Final Batch Sparge Infusion 10,937 L 91,207 C 75,000 C 0 s

Instrukcje

  1. Podgrzej 21,600 L wody do 70 C
  2. Dodaj 5,000 kg Viking Pale Ale 150,000 g Viking karmelowy 30 50,000 g Viking karmelowy 150 2,000 kg Viking pszeniczny do kadzi zaciernej.
  3. Podgrzej zacier do 72,000 C. Utrzymaj przez 60,000 min.
  4. Podgrzej zacier do 72,000 C. Utrzymaj przez 10,000 min.
  5. Podgrzej zacier do 75,000 C. Utrzymaj przez 0,000 s.
  6. Do wysładzania prawdopodobnie potrzebujesz 10,937 L wody 75,000 C.
  7. DoprowadŸ brzeczkę do gotowania i utrzymuj przez 1,500 hr.
  8. Dodaj 20,000 g Ekuanot/Equinox do gotowania przez 1,000 hr. Dodaj 20,000 g Tomahawk do gotowania przez 1,000 hr.
  9. Dodaj 10,000 g Citra do gotowania przez 30,000 min. Dodaj 10,000 g Mosaic do gotowania przez 30,000 min.
  10. Dodaj 20,000 g Citra do gotowania przez 0,000 s. Dodaj 20,000 g Mosaic do gotowania przez 0,000 s.
  11. Zakończ gotowanie brzeczki.
  12. Powinieneœ teraz mieć 21,000 L brzeczki nastawnej. Spodziewaj się utraty 1,000 L w osadach i chłodzeniu. Końcowa pojemnoœć w fermentorze wyniesie 20,000 L.
  13. SchłódŸ brzeczkę i zadaj drożdże Safale S-05 (Ale) do fermentora.
  14. Pozwól piwu fermentować do osišgnięcia gęstoœci 4,054 P.
  15. Przelej piwo na cichš fermentację.
  16. Dodaj 70,000 g Mosaic do fermentora dla 3,000 day.
  17. Dodaj 70,000 g Citra do fermentora dla 3,000 day.

Data warzenia 2018-04-08

Przed gotowaniem
SG 18,270 P Objętoœć w kadzi 29,500 L
Temp. początkowa 70,000 C Temp. końcowa 67,000 C
Wydajnoœć w kadzi 106,45% Przewidywana OG 25,029 P
Po gotowaniu
Gęstoœć początkowa 18,750 P Objętoœć po gotowaniu 26,800 L
Objętoœć w fermentorze 22,000 L Wydajnoœć browaru 81,70
Przewidywana ABV 7,55%
Po fermentacji
Gęstoœć końcowa 4,054 P Objętoœć 20,783 L
Data Alkohol (ABV) 8,00

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *