Relacja z warzenia piwa w stylu AIPA w browarze domowym. Oprócz tego jak zwykle kilkanaście zdań o Legii. Podcast nagrywany tydzień temu, więc jeszcze nic nie będzie o zwolnieniu Jozaka\cudaka.
Oprócz tego zamieszczam recepturę. Może to będzie fajniejsze, gdy wszystko będzie w jednym miejscu.
Pobierz mp3
Przepis na AIPA #5 (wklejam z Brewtarget)
Wielkoć warki | 20,783 L | Objętoć do gotowania | 24,525 L |
Czas gotowania | 1,167 hr | Wydajnoć | 70% |
Gęstoć poczštkowa | 15,585 P | Gęstoć końcowa | 4,054 P |
Alkohol (ABV) | 6,5% | IBU | 80,1 (Tinseth) |
Barwa | 14,1 ebc (Morey) | Estimated calories (per 33 cl) | 196 |
Składniki fermentacji
Nazwa | Typ | Iloć | Zacierany | Dodawany póno | Ekstraktywnoć | Barwa |
---|---|---|---|---|---|---|
Viking Pale Ale | Słód | 5,000 kg | Tak | Nie | 79% | 6,0 ebc |
Viking pszeniczny | Słód | 2,000 kg | Tak | Nie | 82% | 5,0 ebc |
Viking karmelowy 30 | Słód | 150,000 g | Tak | Nie | 75% | 40,0 ebc |
Viking karmelowy 150 | Słód | 50,000 g | Tak | Nie | 75% | 150,0 ebc |
Chmiele
Nazwa | Alfa | Iloć | Użycie | Czas | Postać | IBU |
---|---|---|---|---|---|---|
Ekuanot/Equinox | 16,1% | 20,000 g | Gotowanie | 1,000 hr | Granulat | 31,4 |
Tomahawk | 15,8% | 20,000 g | Gotowanie | 1,000 hr | Granulat | 30,8 |
Citra | 12,3% | 10,000 g | Gotowanie | 30,000 min | Granulat | 9,2 |
Mosaic | 11,5% | 10,000 g | Gotowanie | 30,000 min | Granulat | 8,6 |
Citra | 12,3% | 20,000 g | Gotowanie | 0,000 s | Granulat | 0,0 |
Mosaic | 11,5% | 20,000 g | Gotowanie | 0,000 s | Granulat | 0,0 |
Citra | 12,0% | 70,000 g | Chmielenie na zimno | 3,000 day | Granulat | 0,0 |
Mosaic | 11,5% | 70,000 g | Chmielenie na zimno | 3,000 day | Granulat | 0,0 |
Drożdże
Nazwa | Typ | Postać | Iloć | Krok |
---|---|---|---|---|
Safale S-05 | Ale | Suche | 11,00 L | Fermentacja burzliwa |
Zacieranie
Nazwa | Typ | Iloć | Temp. | Docelowa temp. | Czas |
---|---|---|---|---|---|
67 | Infusion | 21,600 L | 74,264 C | 67,000 C | 1 hr |
72 | Temperature | — | — | 72,000 C | 10 min |
75 | Temperature | — | — | 75,000 C | 0 s |
Final Batch Sparge | Infusion | 10,937 L | 91,207 C | 75,000 C | 0 s |
Instrukcje
- Podgrzej 21,600 L wody do 70 C
- Dodaj 5,000 kg Viking Pale Ale 150,000 g Viking karmelowy 30 50,000 g Viking karmelowy 150 2,000 kg Viking pszeniczny do kadzi zaciernej.
- Podgrzej zacier do 72,000 C. Utrzymaj przez 60,000 min.
- Podgrzej zacier do 72,000 C. Utrzymaj przez 10,000 min.
- Podgrzej zacier do 75,000 C. Utrzymaj przez 0,000 s.
- Do wysładzania prawdopodobnie potrzebujesz 10,937 L wody 75,000 C.
- Doprowad brzeczkę do gotowania i utrzymuj przez 1,500 hr.
- Dodaj 20,000 g Ekuanot/Equinox do gotowania przez 1,000 hr. Dodaj 20,000 g Tomahawk do gotowania przez 1,000 hr.
- Dodaj 10,000 g Citra do gotowania przez 30,000 min. Dodaj 10,000 g Mosaic do gotowania przez 30,000 min.
- Dodaj 20,000 g Citra do gotowania przez 0,000 s. Dodaj 20,000 g Mosaic do gotowania przez 0,000 s.
- Zakończ gotowanie brzeczki.
- Powiniene teraz mieć 21,000 L brzeczki nastawnej. Spodziewaj się utraty 1,000 L w osadach i chłodzeniu. Końcowa pojemnoć w fermentorze wyniesie 20,000 L.
- Schłód brzeczkę i zadaj drożdże Safale S-05 (Ale) do fermentora.
- Pozwól piwu fermentować do osišgnięcia gęstoci 4,054 P.
- Przelej piwo na cichš fermentację.
- Dodaj 70,000 g Mosaic do fermentora dla 3,000 day.
- Dodaj 70,000 g Citra do fermentora dla 3,000 day.
Data warzenia 2018-04-08
SG | 18,270 P | Objętoć w kadzi | 29,500 L |
Temp. początkowa | 70,000 C | Temp. końcowa | 67,000 C |
Wydajnoć w kadzi | 106,45% | Przewidywana OG | 25,029 P |
Gęstoć początkowa | 18,750 P | Objętoć po gotowaniu | 26,800 L |
Objętoć w fermentorze | 22,000 L | Wydajnoć browaru | 81,70 |
Przewidywana ABV | 7,55% |
Gęstoć końcowa | 4,054 P | Objętoć | 20,783 L |
Data | Alkohol (ABV) | 8,00 |