Kategorie
Receptury

Warka 12. Dry stout przedrisowy

Dwunaste piwo ma spełnić 2 funkcje. Ma to być w końcu udany dry stout, a ponadto, a może i przede wszystkim jest to hodowla drożdży na następne piwo, czyli gruby RIS. A tak oto powstawało:

12 – dry stout. Celowałem w 12BLG, wyszło 13,5BLG

Zasyp i składniki

  • Viking Malt Pale Ale 5 ebc – 2,5 kg
  • Viking Malt wiedeński 10 ebc – 2 kg
  • Viking Malt jęczmień palony 1250 ebc – 200 g
  • Viking Malt pszenica prażona 1000 ebc – 200 g
  • Viking Malt czekoladowy ciemny 1000 ebc – 100 g
  • płatki owsiane 100 g
  • Chmiel Iunga 12,5% aa – 17 g
  • Chmiel Marynka 10% aa – 17 g
Zacieranie 2017-02-19
16 litrów
Jasne słody wsypane do 68C, spadło do 63 – 60 minut
Wszystko czarne wsypane i podgrzanie do 72C – 10 minut
Wygrzew do 75C i filtracja
Wysładzanie 2017-02-19
Około 25 litrów. Cała brzeczka miała 12 Brix
Chmielenie 2017-02-19
Gotowanie 70 minut.
60 minut – Iunga 12 g
60 minut – Marynka 12 g
30 minut – Iunga 5 g
30 minut – Marynka 5 g
Fermentacja 2017-02-20
Po gotowaniu miałem 22 litry 14 Brix. Tak celowałem w 12, a mam 13,5. Trochę za mocne, ale z dwojga złego lepiej w tą stronę.
2017-03-06 – Przelane na cichą.

 

Butelkowanie
2017-03-04 – 180 g cukru na 22 litry, czyli nagazowanie około 3.

 

Ocena
2017-03-27
  • Na pierwszy rzut oka
    Słaba piana. Niska i krótka. Czarne.
  • Miałem nosa…
    Na reszcie nie czuję w moim stoucie nic nieprzyjemnego. Lekka czekolada. Przyjemnie. Nie mogę znaleźć nic bardzo charakterystycznego. Najważniejsze, że absolutnie jest poza zasięgiem brew kitu. Poprzednie dry stouty miały coś w sobie coś takiego brew kitowego. Nie wiem, jak to opisać inaczej. Po prostu nie bardzo różniły się od mojego pierwszego dry stoutu, który był robiony z brew kitu.
  • Mlaśnięcie…
    Piwo wyszło bardzo smaczne. Bogaty smak. Ponownie nasuwa się Cafe Roma. Tyle, że tam było całe bogactwo różności. Kawa, wanilia, laktoza… A tu same słody, a wyszło bardzo bogato. Dobre, a nawet bardzo dobre, ale celowałem w coś innego. Miał być dry, a wyszedł zbyt bogaty na dry.

 

Następny wpis dotyczący tej warki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *