Kategorie
Receptury

Warka 13. RIS!

No i nadeszła pora na wielkiego RIS’a. To takie przełomowe piwo, które oddziela prawdziwych piwowarów, od hałturników. Dobra, trochę żartuję, ale głównie się dowartościowuję. To na prawdę trudny styl. Dzisiejsze warzenie było naprawdę przygodą i wyzwaniem, ale jednocześnie bardzo wyczerpujące. Jest już po 20:00 i nie mam siły po sobie posprzątać. Jutro.

13 – RIS 26,5 BLG

Zasyp i składniki

  • Viking Malt Pale Ale 5 ebc – 4,5 kg
  • Viking Malt wiedeński 10 ebc – 3,5 kg
  • Viking Malt jęczmień palony 1250 ebc – 250 g
  • cukier trzcinowy – 180 g
  • Viking Malt karmelowy 600 650 ebc – 180 g
  • Viking Malt pszenica prażona 1000 ebc – 180 g
  • płatki owsiane – 150 g
  • Viking Malt czekoladowy ciemny 1000 ebc – 100 g
  • Viking Malt karmelowy 30 35 ebc – 100 g
  • płatki owsiane 100 g
  • Chmiel Iunga 12,5% aa – 50 g
  • Chmiel Marynka 10% aa – 50 g
Zacieranie 2017-03-04
15 litrów
Jasne słody wsypane do 68C. Konsystencja tego co powstało, to było takie gęste błoto. Musiałem dolewać wodę, bo jednak było za gęste.
Wszystko czarne wsypane i podgrzanie do 72C – 10 minut. Znowu musiałem trochę wody dolewać, bo znowu za gęste.
Wygrzew do 75C i filtracja
Wysładzanie 2017-03-04
O dziwo z wysładzaniem nie miałem najmniejszych problemów.  Leciało tak samo, jak normalna, rzadka brzeczka. Brzeczka przednia miała 30 Brix, czyli koniec skali mojego refraktometru. Wysłodziłem około 18 litrów 24 Brix. To więcej, niż się spodziewałem.
Chmielenie 2017-03-04
Gotowanie 90 minut. W końcu skończył się gaz. Na starej butli doprowadziłem do ponad 90 C i ciśnienie spadło tak, że temperatura przestała rosnąć.
60 minut – Iunga 25 g
60 minut – Marynka 25 g
30 minut – Iunga 25 g
30 minut – Marynka 25 g
10 minut – cukier trzcinowy 180 g
Fermentacja
2017-03-04 Po gotowaniu miałem 15 litrów 30 Brix. Rozcieńczyłem 1,5 litra wody do 27,5 Brix. Wszystko wlałem bezpośrednio na gęstwę po dry stoucie i zamieszałem.
2017-04-01 – Przelałem na cichą. Dodałem pałtków dębowych macerowanych w śliwowicy łąckiej 🙂
Butelkowanie
Ocena ?

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *