Kategorie
Receptury

Warka 14. Weizen

14 – Weizen 12,5 BLG.

Zasyp i składniki

  • Słód Pilzneński Strzegom 2,5 kg
  • Słód pszeniczny Strzegom 2,5 kg
  • Chmiel Spalt Select (DE) 50 g – granulat, zbiór 2016 4,7 aa
  • Curacao, suszona skórka gorzkiej pomarańczy 10 g
  • Skórka pomarańczy 25 g
  • Skórka cytryny 25 g
  • Skórka grejpfruta 20 g
  • Kolendra indyjska pokruszona młotkiem 7 g
  • Drożdże piwowarskie Fermentis Mobile „Gwoździe i banany” starter
Zacieranie
15 l wody
Podgrzanie do 46 i wrzucenie2,5 kg słodu pszenicznego
Przerwa 25 minut
Podgrzanie do 67 i wrzucenie 2,5 kg słodu pilzneńskiego
Przerwa 75 minut
Podgrzanie do 72
przerwa 20 minut
Wygrzew do 78
Wysładzanie
26 litrów 11 blg.
Gotowanie i chmielenie na zimno

70 minut
60 minut – Chmiel Spalt Select (DE) 25 g
30 minut – Chmiel Spalt Select (DE) 25 g
15 minut – suszona skórka gorzkiego curacao 10 g
15 minut – suszona skórka pomarańczowa (odcięte białe) 50g
15 minut – Skórka pomarańczy 25 g
15 minut – Skórka cytryny 25 g
15 minut – Skórka grejpfruta 20 g
15 minut – Kolendra indyjska pokruszona młotkiem 7 g

Fermentacja

2017-04-18 nastawione 12,5 BLG
2017-05-07 przelane na cichą 3,3 BLG

Butelkowanie
2017-05-13 powstało 20 butelek, ale jedna jest taka duża, 2 litrowa. 250 g cukru, czyli celuję w nagazowanie około 3,5.

Ocena
2017-05-28 Bardzo wyraźny, bananowy aromat. Podczas fermentacji strasznie waliło siarkowodorem, ale w gotowym piwie nie ma po tym śladu. W aromacie, za bananem wyczuwalne wszystko co wrzuciłem, czyli cytrusy i kolendra. Jak dla mnie leciutko muśnięte goryczką, ale to jest cecha tego stylu. W porównaniu do innych pszenic, to może nawet moja bardziej muśnięta. Sporo słodyczy i troszkę kwasku. Bardzo dobre piwo na lato. Super orzeźwiające. za 2 tygodnie jadę na Mazury i pewnie nic z niego nie zostanie.

Następny wpis dotyczący tej warki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *