14 – Weizen 12,5 BLG.
Zasyp i składniki
- Słód Pilzneński Strzegom 2,5 kg
- Słód pszeniczny Strzegom 2,5 kg
- Chmiel Spalt Select (DE) 50 g – granulat, zbiór 2016 4,7 aa
- Curacao, suszona skórka gorzkiej pomarańczy 10 g
- Skórka pomarańczy 25 g
- Skórka cytryny 25 g
- Skórka grejpfruta 20 g
- Kolendra indyjska pokruszona młotkiem 7 g
- Drożdże piwowarskie Fermentis Mobile „Gwoździe i banany” starter
Przerwa 25 minut
Podgrzanie do 67 i wrzucenie 2,5 kg słodu pilzneńskiego
Przerwa 75 minut
Podgrzanie do 72
przerwa 20 minut
Wygrzew do 78
70 minut
60 minut – Chmiel Spalt Select (DE) 25 g
30 minut – Chmiel Spalt Select (DE) 25 g
15 minut – suszona skórka gorzkiego curacao 10 g
15 minut – suszona skórka pomarańczowa (odcięte białe) 50g
15 minut – Skórka pomarańczy 25 g
15 minut – Skórka cytryny 25 g
15 minut – Skórka grejpfruta 20 g
15 minut – Kolendra indyjska pokruszona młotkiem 7 g
2017-04-18 nastawione 12,5 BLG
2017-05-07 przelane na cichą 3,3 BLG
Butelkowanie
2017-05-13 powstało 20 butelek, ale jedna jest taka duża, 2 litrowa. 250 g cukru, czyli celuję w nagazowanie około 3,5.
Ocena
2017-05-28 Bardzo wyraźny, bananowy aromat. Podczas fermentacji strasznie waliło siarkowodorem, ale w gotowym piwie nie ma po tym śladu. W aromacie, za bananem wyczuwalne wszystko co wrzuciłem, czyli cytrusy i kolendra. Jak dla mnie leciutko muśnięte goryczką, ale to jest cecha tego stylu. W porównaniu do innych pszenic, to może nawet moja bardziej muśnięta. Sporo słodyczy i troszkę kwasku. Bardzo dobre piwo na lato. Super orzeźwiające. za 2 tygodnie jadę na Mazury i pewnie nic z niego nie zostanie.