Kategorie
Receptury

Warka 15. Ponownie AIPA, bo AIPA musi być

AIPA ponownie, bo mi się skończyło! To straszne, bo u mnie AIPA musi być na bieżąco.

Zasyp i składniki

  • słód Pale Ale – 6 kg
  • słód Wiedeński – 0,5 kg
  • słód karmelowy 30 – 0,2 kg
  • chmiel Tomahawk 15,8 aa – 30g
  • chmiel Citra 13,3 aa – 40g
  • chmiel Willamette 4,5 aa – 60g
Zacieranie
22 litry 67C – 60 minut, 72C 10 minut, wygrzew do 75 i filtracja
Wysładzanie

Wysłodziłem około 28 litrów 16 Brix.

Chmielenie
Gotowanie 90 minut.
60 minut – Tomahawk 30g
60 minut – Willamete 20g
60 minut – Citra 20g
5 minut – Willamette 20g
0 minut – Citra 20g
0 minut – Willamette 20g
Na zimno:
4 dni – Citra 50 g
4 dni – Willamette 39 g
4 dni – Marynka 20 g
Fermentacja
2017-04-29 – 23 litry, zadałem US-05. 16 BLG
2017-05-20 – przelane na cichą. 4,8 BLG.
2017-05-24 – chmielenie na zimno (patrz wyżej)

 

Butelkowanie
2017-05-28 – powstało 23 litry – 46 butelek. 250 g cukru, czyli celuję w nagazowanie około 3.

Ocena

Następny wpis dotyczący tej warki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *