16 – Weizen po amerykańsku 11 BLG.
Zasyp i składniki
- Słód Pilzneński Strzegom 2,5 kg
- Słód pszeniczny Strzegom 2,5 kg
- Chmiel Tomahawk 10 g – granulat, zbiór 2016 15,8 aa
- Chmiel Spalt Select 25 g – granulat, zbiór 2016 4,7 aa
- Chmiel Citra 10 g – granulat, zbiór 2016 13,3 aa
- Curacao, suszona skórka gorzkiej pomarańczy 10 g
- Skórka pomarańczy 50 g
- Skórka cytryny 25 g
- Skórka grejpfruta 20 g
- Kolendra indyjska pokruszona młotkiem 7 g
- Drożdże piwowarskie Fermentis Mobile „Gwoździe i banany” gęstwa po poprzednim weizenie
Przerwa 25 minut
Podgrzanie do 67 i wrzucenie 2,5 kg słodu pilzneńskiego
Przerwa 75 minut
Podgrzanie do 72
przerwa 20 minut
Wygrzew do 78
70 minut
60 minut – Chmiel Tomahawk 10 g
15 minut – Chmiel Spalt Select (DE) 25 g
15 minut – Chmiel Citra 10 g
15 minut – suszona skórka gorzkiego curacao 10 g
15 minut – suszona skórka pomarańczowa 50g
15 minut – Skórka pomarańczy 25 g
15 minut – Skórka cytryny 25 g
15 minut – Skórka grejpfruta 25 g
15 minut – Kolendra indyjska pokruszona młotkiem 7 g
2017-05-07 – 11 BLG. Gęstwa po Shmetterlingu
2017-07-28 – przelane na cichą – 4 BLG. Płytko odfermentowane, albo coś pomyliłem w pomiarach lub (bardziej prawdopodobne) w zapiskach.
Butelkowanie
207-06-15 38 butelek. 200 g cukru. Nagazowanie około 3,5.
Ocena
Zaległa degustacja z pamięci i bez zdjęcia. Nie ma czasu. Skąd Multi kulti? Nazmyślałem, że chińska pszenica, hiszpańskie pomarańcze itp i polski piwowar. Jedno z najfajniejszych moich piw. Bardzo letnie. Leciutkie, orzeźwiające. Świetny zapach. Wszystkie te rzeczy, które były w klasycznej pszenicy (kolendra, skórki cytrusów) i dodatkowo amerykańskie chmiele. Świetne zestawienie. Dużo bardziej gorzkie od klasycznego witka, bo chmielenie było takie moje, solidne. Wyszło świetnie. Szkoda, że tak mało.