Kategorie
Receptury

Warka 16. Weizen po amerykańsku

16 – Weizen po amerykańsku 11 BLG.

Zasyp i składniki

  • Słód Pilzneński Strzegom 2,5 kg
  • Słód pszeniczny Strzegom 2,5 kg
  • Chmiel Tomahawk 10 g – granulat, zbiór 2016 15,8 aa
  • Chmiel Spalt Select 25 g – granulat, zbiór 2016 4,7 aa
  • Chmiel Citra 10 g – granulat, zbiór 2016 13,3 aa
  • Curacao, suszona skórka gorzkiej pomarańczy 10 g
  • Skórka pomarańczy 50 g
  • Skórka cytryny 25 g
  • Skórka grejpfruta 20 g
  • Kolendra indyjska pokruszona młotkiem 7 g
  • Drożdże piwowarskie Fermentis Mobile „Gwoździe i banany” gęstwa po poprzednim weizenie
Zacieranie
15 l wody
Podgrzanie do 46 i wrzucenie2,5 kg słodu pszenicznego
Przerwa 25 minut
Podgrzanie do 67 i wrzucenie 2,5 kg słodu pilzneńskiego
Przerwa 75 minut
Podgrzanie do 72
przerwa 20 minut
Wygrzew do 78
Wysładzanie
26 litrów 11 blg.
Gotowanie i chmielenie na zimno

70 minut
60 minut – Chmiel Tomahawk 10 g
15 minut – Chmiel Spalt Select (DE) 25 g
15 minut – Chmiel Citra 10 g
15 minut – suszona skórka gorzkiego curacao 10 g
15 minut – suszona skórka pomarańczowa 50g
15 minut – Skórka pomarańczy 25 g
15 minut – Skórka cytryny 25 g
15 minut – Skórka grejpfruta 25 g
15 minut – Kolendra indyjska pokruszona młotkiem 7 g

Fermentacja

2017-05-07 – 11 BLG. Gęstwa po Shmetterlingu
2017-07-28 – przelane na cichą – 4 BLG. Płytko odfermentowane, albo coś pomyliłem w pomiarach lub (bardziej prawdopodobne) w zapiskach.

Butelkowanie

207-06-15 38 butelek. 200 g cukru. Nagazowanie około 3,5.

Ocena

Multi Kulti

Zaległa degustacja z pamięci i bez zdjęcia. Nie ma czasu. Skąd Multi kulti? Nazmyślałem, że chińska pszenica, hiszpańskie pomarańcze itp i polski piwowar. Jedno z najfajniejszych moich piw. Bardzo letnie. Leciutkie, orzeźwiające. Świetny zapach. Wszystkie te rzeczy, które były w klasycznej pszenicy (kolendra, skórki cytrusów) i dodatkowo amerykańskie chmiele. Świetne zestawienie. Dużo bardziej gorzkie od klasycznego witka, bo chmielenie było takie moje, solidne. Wyszło świetnie. Szkoda, że tak mało.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *