Kategorie
Receptury

Warka 16. Weizen po amerykańsku

16 – Weizen po amerykańsku 11 BLG.

Zasyp i składniki

  • Słód Pilzneński Strzegom 2,5 kg
  • Słód pszeniczny Strzegom 2,5 kg
  • Chmiel Tomahawk 10 g – granulat, zbiór 2016 15,8 aa
  • Chmiel Spalt Select 25 g – granulat, zbiór 2016 4,7 aa
  • Chmiel Citra 10 g – granulat, zbiór 2016 13,3 aa
  • Curacao, suszona skórka gorzkiej pomarańczy 10 g
  • Skórka pomarańczy 50 g
  • Skórka cytryny 25 g
  • Skórka grejpfruta 20 g
  • Kolendra indyjska pokruszona młotkiem 7 g
  • Drożdże piwowarskie Fermentis Mobile „Gwoździe i banany” gęstwa po poprzednim weizenie
Zacieranie
15 l wody
Podgrzanie do 46 i wrzucenie2,5 kg słodu pszenicznego
Przerwa 25 minut
Podgrzanie do 67 i wrzucenie 2,5 kg słodu pilzneńskiego
Przerwa 75 minut
Podgrzanie do 72
przerwa 20 minut
Wygrzew do 78
Wysładzanie
26 litrów 11 blg.
Gotowanie i chmielenie na zimno

70 minut
60 minut – Chmiel Tomahawk 10 g
15 minut – Chmiel Spalt Select (DE) 25 g
15 minut – Chmiel Citra 10 g
15 minut – suszona skórka gorzkiego curacao 10 g
15 minut – suszona skórka pomarańczowa 50g
15 minut – Skórka pomarańczy 25 g
15 minut – Skórka cytryny 25 g
15 minut – Skórka grejpfruta 25 g
15 minut – Kolendra indyjska pokruszona młotkiem 7 g

Fermentacja

2017-05-07 – 11 BLG. Gęstwa po Shmetterlingu
2017-07-28 – przelane na cichą – 4 BLG. Płytko odfermentowane, albo coś pomyliłem w pomiarach lub (bardziej prawdopodobne) w zapiskach.

Butelkowanie

207-06-15 38 butelek. 200 g cukru. Nagazowanie około 3,5.

Ocena

Multi Kulti

Zaległa degustacja z pamięci i bez zdjęcia. Nie ma czasu. Skąd Multi kulti? Nazmyślałem, że chińska pszenica, hiszpańskie pomarańcze itp i polski piwowar. Jedno z najfajniejszych moich piw. Bardzo letnie. Leciutkie, orzeźwiające. Świetny zapach. Wszystkie te rzeczy, które były w klasycznej pszenicy (kolendra, skórki cytrusów) i dodatkowo amerykańskie chmiele. Świetne zestawienie. Dużo bardziej gorzkie od klasycznego witka, bo chmielenie było takie moje, solidne. Wyszło świetnie. Szkoda, że tak mało.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *