Kategorie
Receptury

Warka 17. Leśny dziad

Awaria taboretu? Nie!

Tydzień temu uwarzyłem nietypowe piwo. Mam nadzieję, że ta ekstrawagancja się opłaci. Tymczasem dołączone zdjęcie jest symboliczne o tyle, że częściowo tłumaczy dlaczego późno zacząłem tego dnia gotowanie. To jest fragment taboretu gazowego i przestraszyłem się, że ten otwór, który widać na zdjęciu to jest jakiś ubytek, że może coś odpadło. Okazało się, że to normalny otwór techniczny. Zakrywając go mniej lub więcej blaszką, reguluje się dopływ powietrza.

17 – piwo sosnowo wędzone „Leśny dziad” 15 BLG.

Zasyp i składniki

  • Słód Pale Ale Strzegom 3 kg
  • Słód wiedeński Strzegom 2 kg
  • Słód wędzony bukiem Strzegom 2 kg
  • Chmiel Iunga 35 g – granulat, zbiór 2016 12,9 aa
  • Drożdże piwowarskie US-05 gęstwa po AIPA
Zacieranie
21 l wody
Podgrzanie do 67 i wrzucenie wszystkich słodów, przerwa 60 minut
Podgrzanie do 72, przerwa 20 minut
Wygrzew do 75
Wysładzanie
Cały garnek, prawie po brzegi 14,5 Brix.
Gotowanie i chmielenie na zimno

70 minut
60 minut – Chmiel Iunga 17 g
40 minut – Chmiel Iunga 17 g
Po gotowaniu całość trafiła do filtratora wypełnionego na wysokość około 10 cm pędami sosnowymi. Czyli gorąca brzeczka przelała się przez te pędy.

Fermentacja

2017-05-20 15 BLG na gęstwie po AIPA
2017-06-15 „Leśny dziad” został przelany na cichą. W sumie jedna z najdłuższych (jeśli nie najdłuższa) fermentacji, bo prawie miesiąc. Odfermentowało z 16 Brix do 8,8 Brix, czyli z 15,4 BLG do 4,2 BLG. To oznacza 5,9%

Butelkowanie
2017-06-17 (około, bo nie pamiętam) nagazowanie celowane w około 3,5 vol. 50 butelek.

Ocena

Leśny Dziad

Karuzela dzisiejszych wpisów ruszyła i kręci się, kręci się koło za kołem. Nie ma czasu na postoje. Wpis też mógłby pojawić się tydzień temu, ale się nie pojawił i dobrze, bo mam nowe wrażenia. Spróbowałem Leśnego Dziada i tak się zaprezentował.

Pierwsza degustacja była tydzień temu, podczas warzenia american stoutu. Nawet można o tym posłuchać w podcaście. Dziś wypiłem kolejną butelkę i mam nowe wrażenia.

  • Wygląd

Piękna, biała czapa piany. Dosyć solidna. Piana to jest coś, co mi się udaje chyba zawsze. Albo bardzo często. Trudno mi sobie przypomnieć moje piwo, które by miało niską pianę. Kolor bursztynowy, lekko opalizujące. Oczywiście nie jest to przejrzystość koncernowego lageru, ale piwo całkiem czyste. Natomiast jak zawsze powtarzam, że jest to parametr, na który najmniej zwracam uwagę.

  • Zapach

UWAGA! NIE PIJ ZMROŻONEGO! Tak jak koncerny prześcigają się w umieszczaniu na swoich opakowaniach wskaźników temperatury, które pojawiają się przy 4 stopniach, w reklamach piwo trzymane jest w lodzie, tak ja uprzedzam, że prawdziwe, dobre piwa temperatury się nie boją. W Leśnym Dziadzie doświadczyłem tego na własnej skórze. Przy pierwszej degustacji wyciągnąłem piwo prosto z lodówki i od razu przelałem do kielicha. Piwo było smaczne, orzeźwiające, ale prawie nie pachniało. Nawet zacząłem mówić w podcaście, że jestem zawiedziony, bo przecież i słód wędzony i te pędy sosny, a tu nic. Ale od minuty mijały, piwo się ogrzewało i w końcu oddało piwowarowi co piwowarskie. W końcu zaciągnąłem się lasem. Bardzo wyczuwalne aromaty żywicy sosnowej. O to chodziło. Nota bene długo nie mogłem domyć fermentora po tej filtracji przez pędy. Ścianki były klejące od żywicy. W pierwszej degustacji byłem zawiedziony brakiem zapachu dymu. W końcu 2/7 zasypu to był słód wędzony bukiem. Ale za drugim razem wędzonkę już poczułem. Subtelna i przyjemna. Myślę, że powinna przejść przez nos nawet laikowi.

  • Smak

Grzeje w przełyk. Zaskakujące, bo alkoholu w tym piwie nie jest zbyt dużo. Zatem co grzeje? Nie wiem, ale to jest miłe. Goryczka solidna, taka jak lubię. Wydaje mi się, że ostatnio coraz lepiej udaje mi się utrzymać w ryzach moją szufelkę od chmielu. Wędzony słód wyczuwalny.

  • Podsumowanie

Jestem zadowolony. Udane piwo. Zdecydowanie udało mi się osiągnąć leśny charakter. Jest i dym i zapach sosnowy. Będę popijał z przyjemnością.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *