Kategorie
Receptury

Warka 20: Belgian dark strong ale

Dziś czas na drugie belgijskie piwo. Miało być 2-3 dni przerwy, tymczasem zrobiło się prawie 2 tygodnie. A zdjęcie obok to moje wytłumaczenie tej przerwy. Po prostu muszę robić to co widać. Nawet się nie spostrzegłem, że to okrągła, dwudziesta warka. Tym razem miało być ciemne i ma wyjść mocne, jak na belga przystało. Mogę powiedzieć, że oba założenia zostały spełnione. Kolor jest znacznie ciemniejszy od blonda, a co do mocy, to jest mocne za dwóch. Prawie 20 blg, to daje potencjał na bardzo mocne piwo. Przy tym brunecie, to ten blondynek wygląda na takiego hipsterka w rurkach. Postaram się, dostarczyć drożdżom więcej powietrza, bo blond odfermentował słabo i myślę, że to może właśnie z powietrzem być związane.

20 – belgian dark strong ale 19,2 BLG.

Zasyp i składniki

  • Słód pilzneński Strzegom 5 kg
  • Słód Carapils Wayerman 150 g
  • Słód Caraaroma Wayerman 70 g
  • Jęczmień palony 70g
  • Pszenica palona 70g
  • Cukier 700 g
  • Chmiel Marynka 8,7 aa 30 g
  • Chmiel lubelski 4,3 aa 30 g
  • Drożdże piwowarskie Fermentum Mobile FM26 Belgijskie pagórki – gęstwa po blondzie
Zacieranie
15 l wody
Podgrzanie do 60 i wrzucenie wszystkich słodów (oprócz palonych), przerwa 30 minut
Podgrzanie do 72, przerwa 40 minut
10 minut przed końcem zacierania wrzuciłem palony jęczmień i pszenicę
Wysładzanie

Wysłodziłem około 21 litrów. Można powiedzieć, że znowu o czymś zapomniałem, bo wysładzałem do 15,5 Brix, celując w 17. No bo przecież odparuje. Oczywiście to prawda, ale zapomniałem, że jeszcze dodam cukier. W rezultacie wyszedł potwór 19,2 BLG. Ale nie będę robił z tego tragedii. Na styczeń powinno być jak znalazł do rozgrzewania.

Gotowanie i chmielenie na zimno

70 minut
60 minut – Chmiel Marynka 30g
15 minut – cukier 700 g
10 minut – Lubelski 30g

Fermentacja
2017-09-01 – 18 litrów 19,2 BLG

Butelkowanie

Ocena

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *