Kategorie
Receptury

Warka 23: Pils

Jak zwykle (czyli drug raz) było warzenie noworoczne. Tym razem pils. Myślę, że jak na pilsa wyjdzie przechmielony, czyli będzie lepszy :).

22 – Pils 12 BLG.

Zasyp i składniki

  • Słód pilzneński Strzegom 5 kg
  • Słód Carapils Wayerman 200 g
  • Chmiel Marynka 8,7 aa
  • Chmiel lubelski 4,3 aa
  • Chmiel Iunga 11 aa
  • Drożdże piwowarskie Fermentum Mobile FM30 Bochemska rapsodia
Zacieranie
15 l wody
Podgrzanie do 50 i wrzucenie wszystkich słodów (oprócz palonych), przerwa 20 minut
Podgrzanie do 67, przerwa 40 minut
Podgrzanie do 72, przerwa 20 minut
Wysładzanie

Wysłodziłem około 25 litrów 14 Brix.

Gotowanie i chmielenie na zimno

70 minut
60 minut –
305 minut – Chmiel Marynka, Iunga, lubelski 30g

Fermentacja
2018-01-02 – 28 litrów 12 BLG
2018-01-20 – przelane na cichą, 3,71 BLG

Butelkowanie

Ocena

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *