Kategorie
Receptury

Warka 24: Down porter

Down Porter, to nie jest nazwa docelowa. Na razie tak o nim mówię i piszę, bo to ciemne piwo na drożdżach dolnej fermentacji. A sporządzony został tak:

24 – Down Porter 13,5 BLG.

Zasyp i składniki

  • Słód pilzneński Strzegom 5 kg
  • Słód Carapils Wayerman 200 g
  • Słód czekoladowy 150 g
  • Jęczmień palony 100 g
  • Pszenica prażona 100 g
  • Chmiel Warrior 17 aa
  • Chmiel lubelski 4,3 aa
  • Chmiel Iunga 11 aa
  • Drożdże piwowarskie Fermentum Mobile FM30 Bochemska rapsodia – gęstwa po pilsie
Zacieranie
15 l wody
Podgrzanie do 50 i wrzucenie jasnych słodów (oprócz palonych), przerwa 20 minut
Podgrzanie do 67, przerwa 40 minut
Podgrzanie do 72, wrzucenie ciemnych słodów, przerwa 20 minut
Wysładzanie

Wysłodziłem około 22 litrów 16 Brix.

Gotowanie i chmielenie na zimno

70 minut
60 minut – Warrior 4 g i Iunga 14 g
30 minut – lubelski 14 g

Fermentacja
2018-01-20 – 20 litrów 13,5 BLG

Butelkowanie

Ocena

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *