4 – Hefeweizem 12,5 BLG.
Zasyp i składniki
- Słód pszeniczny jasny 3-5 EBC Weyermann® 5 kg
- Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann® 2 kg
- Chmiel Hersbrucker (DE) 30 g – granulat, zbiór 2014 2,3 aa
- Willamette – granulat – 10 g 6,2 aa
- Chmiel Merkur (DE) 90 g – granulat, zbiór 2015 14 aa
- Curacao, suszona skórka gorzkiej pomarańczy 10 g
- Skórka pomarańczy (z wyciętym białym) 50 g
- Drożdże piwowarskie Fermentis Safbrew WB-06 saszetka 11.5 g
- Mangrove Jack’s Bavarian Wheat M 20 saszetka 10 g
Przerwa 25 minut
Podgrzanie do 67 i wrzucenie 2 kg słodu pilzneńskiego
Przerwa 75 minut
Podgrzanie do 72
przerwa 20 minut
Test skrobiowy ujemny
Wygrzew do 78
60 minut – Willamette (2015) 6,2 aa 10g, harsbruker (2014) 2,3 aa 30 g
20 minut – merkur (2015) 14 aa 20g
15 minut – suszona skórka gorzkiego curacao 5g
15 minut – suszona skórka pomarańczowa (odcięte białe) 50g
5 minut – merkur (2015) 14 aa 25g
4 dni – merkur – po 30 g na fermentor
Spróbowałem po dwóch tygodniach. Dobre. Mniej charakterystyczne, niż poprzednie, a ja lubię wyraziste smaki i zapachy. Ale bardzo fajne, letnie piwo. Pierwszy mój eksperyment z fermentowaniem jednej warki różnymi drożdżami. Udowodniłem sobie, że drożdże robią różne piwo. Będzie z tego audio.
- Wrażenia wizualne
Biała, trwała piana. WB-06 znacznie obfitsza i nawet zostaje sporymi płatami na szklance. Słomkowy kolor. Mętne, ale WB-06 dużo bardziej klarowne.
- Wrażenia węchowe
Ładny, piwny zapach. Podobno skórka pomarańczy wyczuwalna, ale poza moją, słabą percepcją.
- Wrażenia smakowe
Tu ujawnia się największa różnica między drożdżami. M20 zrobiły kwaskowe piwo, a WB-06 nie. Mi bardziej odpowiada M20. Tak sobie wyobrażałem smak weizena. Przyjemna goryczka. Oczywiście dużo mniejsza, niż w czymś typu AIPA, ale z drugiej strony dużo większa, niż w sklepowych lagerach. Ja to lubię, ale piwo nie wyszło „kobiece”, a tego się spodziewałem.