Kategorie
Receptury

Warka czwarta – hefeweizen

4 – Hefeweizem 12,5 BLG.

 

Zasyp i składniki

  • Słód pszeniczny jasny 3-5 EBC Weyermann® 5 kg
  • Słód pilzneński 3-5 EBC Weyermann® 2 kg
  • Chmiel Hersbrucker (DE) 30 g – granulat, zbiór 2014 2,3 aa
  • Willamette – granulat – 10 g 6,2 aa
  • Chmiel Merkur (DE) 90 g – granulat, zbiór 2015 14 aa
  • Curacao, suszona skórka gorzkiej pomarańczy 10 g
  • Skórka pomarańczy (z wyciętym białym) 50 g
  • Drożdże piwowarskie Fermentis Safbrew WB-06 saszetka 11.5 g
  • Mangrove Jack’s Bavarian Wheat M 20 saszetka 10 g
Zacieranie
21 l wody
Podgrzanie do 46 i wrzucenie 5 kg słodu pszenicznego
Przerwa 25 minut
Podgrzanie do 67 i wrzucenie 2 kg słodu pilzneńskiego
Przerwa 75 minut
Podgrzanie do 72
przerwa 20 minut
Test skrobiowy ujemny
Wygrzew do 78
Wysładzanie
26 litrów 15 blg. zakończyłem, bo leciało już 4 brix. Trzeba będzie skorygować na pewno blg w fermentatorach
Gotowanie i chmielenie na zimno

60 minut – Willamette (2015) 6,2 aa 10g, harsbruker (2014) 2,3 aa 30 g
20 minut – merkur (2015) 14 aa 20g
15 minut – suszona skórka gorzkiego curacao 5g
15 minut – suszona skórka pomarańczowa (odcięte białe) 50g
5 minut – merkur (2015) 14 aa 25g

 

4 dni – merkur – po 30 g na fermentor

 

Fermentacja
11 czerwca Polska grała i nie zdążyłem ze wszystkim. Poza tym miałem tylko jedną saszetkę drożdży, a to mogło być za mało. Zostawiłem stygnącą brzeczkę…
2016-06-12 podzieliłem warkę na dwie, równe części (inspiracja jednego z piwowarów), skorygowałem BLG wodą do 12,5. Otrzymałem 2×13 litrów z małym haczykiem. Do każdej części poszły inne drożdże – WB-06 i M20.
Butelkowanie 2016-07-03
50 butelek
Ocena 2016-07-15

Spróbowałem po dwóch tygodniach. Dobre. Mniej charakterystyczne, niż poprzednie, a ja lubię wyraziste smaki i zapachy. Ale bardzo fajne, letnie piwo. Pierwszy mój eksperyment z fermentowaniem jednej warki różnymi drożdżami. Udowodniłem sobie, że drożdże robią różne piwo. Będzie z tego audio.

  • Wrażenia wizualne

Biała, trwała piana. WB-06 znacznie obfitsza i nawet zostaje sporymi płatami na szklance. Słomkowy kolor. Mętne, ale WB-06 dużo bardziej klarowne.

  • Wrażenia węchowe

Ładny, piwny zapach. Podobno skórka pomarańczy wyczuwalna, ale poza moją, słabą percepcją.

  • Wrażenia smakowe

Tu ujawnia się największa różnica między drożdżami. M20 zrobiły kwaskowe piwo, a WB-06 nie. Mi bardziej odpowiada M20. Tak sobie wyobrażałem smak weizena. Przyjemna goryczka. Oczywiście dużo mniejsza, niż w czymś typu AIPA, ale z drugiej strony dużo większa, niż w sklepowych lagerach. Ja to lubię, ale piwo nie wyszło „kobiece”, a tego się spodziewałem.

Następny wpis dotyczący tej warki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *